Kalıcı Görme Kaybına Neden Olan Birçok Hastalık Tedavi Edilebiliyor

Yazar Özgür YaşarGöz Doktoru • 22 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Gözün içindeki bu madde sayesinde göz anatomik bir bütün olarak kalabilmektedir. Bazi retina hastalıklarında bu jölemsi madde bosaltilarak operasyon yapilabilmektedir. Vitreusun boşaltılmasi vitreoretinal cerraha retinaya ve onda oluşan patolojilere ulaşma imkanı verir. Bu boşaltılan maddenin yerini goz ici sivi (humorakoz) doldurur. Vitrektomi genel olarak vitreus ve bazi retina hastalıklarında yani goz bebegi ve merceginin arkasindaki kisim etkilendiğinde yapilir. Bunlar makula deligi diyabete bağlı kanama katarakt cerrahisi komplikasyonları uveite bagli vitre bulanıklıkları gibi hastaliklarda yapılır.

GÖZ ZAMANLA YENİDEN SIVI ÜRETIYOR

Ameliyatın sonunda göz içine sıvı hava gaz veya silikon bırakılır. Gözün kendi ürettiği sıvı zaman içerisinde göz içinde bırakılan maddenin yerini alir. Bu hava icin 1 hafta gaz icin ise 2-8 haftadir. Silikon ise goz icinde kaybolmaz ve alınması için ikinci bir ameliyat gerekir. Eger hastanin gozunde katarakt varsa ve gozun arka kisminin gorulmesini engelliyorsa mutlaka ayni seansta katarakt cerrahisi de gerekir.

AMELIYAT SONRASIYLA İLGİLİ DOKTORA SORULAR SORULMALI

Goze bir hafta süreyle su değmemeli dus alirken sadece boyundan asagisi yikanmalidir. Goze asla dokunulmamali silinmemelidir. Operasyon sonrasinda reçete edilen ilaçlar tarife gore disiplinli bir şekilde kullanilmalidir. Operasyon sonrasinda 1-2 hafta hafif bir batma ve yanma normaldir. Ancak siddetli bir ağrıda doktora basvurulmalıdır. Operasyondan sonra bas pozisyonu onemli olup doktordan nasil yatmak gerektigini ve ne kadar sure ile böyle yatmak gerektigini sorarak ögrenilmeli ve soylenen pozisyonda kalinmalidir. Operasyon geregi göz icine gaz verilmişse gormenin az olması normaldir. Gozun onunde siyah bir karartı hissedilmesi olasıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)