Kaliteli Bir Uyku İçin Neler Yapılabilir?

Yazar Gözde AğcaDiyetisyen • 7 Şubat 2021 • Yorumlar:

Kaliteli ve iyi bir uyku, ruhsal ve fiziksel sağlığımız için çok önemlidir.

Özellikle stresin arttığı bu dönemde uyku problemlerinin artması da kaçınılmazdır.

Kaliteli uyku için günde ortalama 7-8 saat uyumak önemlidir.

Uykusuzluk Belirtileri ve Sebepleri

Gün içindeki enerjiniz, üretkenliğiniz, duygu durumunuz ve hatta kilonuz bile uyku durumunuzdan etkilenmektedir. Sabah uyanırken zorlanmak, gün içinde sürekli bitkin ve yorgun hissetmek uykusuzluğun nedenlerindendir. Ayrıca uykusuzluk baş ağrısına da neden olabilir.

Kaliteli Uyku İçin Öneriler

  • Vücudunuzu dinleyerek uykunuz geldiği saatte uyuyup alarmsız uyanmayı deneyin. Buna ek olarak hafta içi veya haftasonu uyku saatlerinizin aynı olmasına özen gösterin.

 

  • Hem uyku kalitenizi arttırmak hem de uykuya geçiş sürenizi kısaltmak için bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Melisa ve papatya çayları uykunuza destek olacak bitki çaylarındandır. Uykudan 2 saat önce 1 fincan melisa veya papatya çayı içebilirsiniz. Bu çayları doğru kaynaklardan ve doğru çeşitlerinden almaya çalışın.

 

  • Kafein ve nikotin alımınızı azaltın. Bu maddeler daha uyanık kalmanıza neden olur. Kahve, yeşil çay gibi bazı bitki çayları, kola gibi içecekler kafeinden zengindir. Bunları uyumadan 3 saat öncesinde bırakın. Kafein herkesi aynı ölçüde etkilemeyebilir. Örneğin çok hassas kişilerde kafein alımı 5-6 saat önceden kesilmelidir. Sigara içmek ise uyku problemleri ile ilişkili bulunmuştur. Uykuya geçişte zorlanmaya veya kesik kesik uyumaya neden olabilir.

 

  • Yediklerinize geç saatlerde dikkat edin. Akşam yemeğinde ağır yemekler tüketmekten kaçının. Uyku öncesi en az 2-3 saat açlık daha iyi uyumanızı sağlayacaktır. Uyku öncesi sıvı alımına da dikkat edilmeli. Fazla sıvı tüketimi tuvalet ihtiyacı için uykunuzun sık bölünmesine neden olabilir.

 

  • Triptofan, uyku için önemli bir hormon olan melatonin yapısına katılır. Bu aminoasidi içeren süt ise uyku kalitesini arttırabilecek iyi bir seçenektir. Uyumadan 2-3 saat öncesinde 1 bardak ılık süt içebilirsiniz.

 

  •  Yatağa ilk girdiğinizde uykuya odaklanmak açısından rahat bir zihin oldukça önemlidir. Kendinizi rahatlatmak için sıcak bir duş alabilir, hafif müzikler dinleyebilir, nefes egzersizleri deneyebilirsiniz. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gözde Ağca Diyetisyen Dyt. | Bilim Uzmanı

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)