KALORİ KISITLAMAKLA HASTALIKLARI ARTTIRIYORMUYUZ ?

Yazar M. Ferhat Ferhatoğlu • 15 Mart 2017 • Yorumlar:

Uzmanlar bugünlerde, kalorileri hesaplamanın yarardan çok çok zarar verdiğini belirtmekte. On yıllarca diyet tavsiyesine damgasını vuran bir analizde doktorlar, sağlıklı kalmanın en iyi yolu hakkında yanıltıldığımızı söylüyorlar. Ne kadar yediğimizden ziyade yiyeceğimizin içeriğine odaklanmalıyız kardiyologlar yağlardan korkmamamız gerekiyor ancakbazıları bizim için iyi olabilir. “Open Heart” dergisinde yazan uzmanlar mevcut tavsiyelerin İngiltere'nin obezite krizine katkıda bulunduğunu söylüyor. Doktorlar, sağlıklı kalmak için en iyi yol hakkında yanıltıldığımızı ve kalori takıntısının yalnızca obezite krizini kötüleştirdiğini söylüyor.

'Kalori sayımını durdurmanın zamanı geldi, bunun yerine iyi beslenme ve kardiyovasküler mortaliteyi önemli ölçüde azaltabilen diyet değişiklikleri yapma zamanı.'

Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü kadınlara günde en fazla 2.000 kalori ve erkeklerin en fazla 2.500 kalori tüketmelerini öneriyor. Örneğin az yağlı bir yoğurt, tam yağlı bir yoğurda kıyasla daha az kalori içerir ancak obezite ve kalp hastalığının önemli bir nedeni olan çok daha fazla şeker içermektedir. Araştırmacılar zayıflama endüstrisini ve gıda üreticilerini abartan diyet efsaneleri ile suçluyorlar. Kaliteye odaklanmak yerine yediğimiz miktarı sınırlamak, insanların sağlıklı kalmasına yardımcı değildir. 'Uzun süreli takip çalışmaları, bireylerin çoğunun, diyetlerini sürdürüp sürdürmemesine bakılmaksızın, tedavi sırasında kaybedilen ağırlığın neredeyse tamamını geri aldığını ortaya koyuyor.

Doktorlar, kaliteye odaklanmak yerine yediğimiz miktarı sınırlamanın sağlıklı kalmamıza yardımcı olmadığını söylüyor Miktar yerine gıda kalitesine odaklanan bir diyet modelini vurgulamak, obezite, ilgili hastalıkları ve kardiyovasküler riski hızla azaltmaya yardımcı olacaktır. Doymuş yağın sizin için kötü olduğuna dair on yıllardır süren öneri konusunda artan kuşkuları artırıyor. Her yemekten önce bir bardak su içmek, araştırmaya göre kilo vermenin anahtarı olabilir. Her yemekten yarım saat önce 500 ml su içen obez yetişkinler daha çok iştah kaybetti ve 12 haftada ortalama 4.3 kg kaybetti. Sadece ana yemeklerden önce günde üç kere bir bardak su içmek, kilo vermenize yardımcı olabilir. Yeni çalışmalar düşük kalorili diyetlerin kardiyovasküler ölüm riski ile ilişkili olmadığını işaret ediyor. Kısıtlı diyetlerin insanların yemek yeme kalitesini hesaba katmamaktadır. Bunun yerine, insanlar yağlı balı, zeytinyağı ve fındık bakımından zengini Akdeniz usulü bir diyet yemeliler. Ayrıca yüksek kalori ile dolu olan bazı yağların kalpte faydalı bir etkisi olabileceğini beilinmekte. “Bence şu andaki diyet tavsiyesi, obezite ve tip 2 diyabet salgını için büyük bir katkıda bulunuyor, dedelerimiz kalorileri saymadılar ve hiçbirinde obezite yoktu.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)