Kalori Sayarımızı Nasıl Durdururuz?

Yazar Melike Karaca • 25 Nisan 2023 • Yorumlar:

Bir besinin kalorisini bilmek sizce ne kadar doğrudur? Sınırları size mi çizdirir, yoksa sıkışmış bir çerçeveye mi girersiniz? Cevabı sizde saklı.

1.Gün içinde tüketilen besinlerin kalori açığını kapamak için kalorisiz besin arayışına girmek belki de sıkıcı ve yorucu olabilir. Örneğin 200 gramlık somon balığı uzun süre tok tutabilirken, kalorisi az olan 1 kase sebze çorbasının tok tutma süresi çok daha kısadır.

2.Kalori saymak, yediğimiz yiyeceklerin enerji içeriğini belirlemeye ve diyetimizi  yönetmeye yardımcı olmak için kullanılan yaygın bir yöntemdir. Ancak, kalorisini  bilmediğimiz yiyecekleri yiyip yememeye karşı duyulan endişe gibi ciddi sorunlara  neden olabilir. 

3.100 gram kepekli bir makarnanın 355 kalori olması veya 100 gram beyaz makarnanın  340 kalori olması kepekli makarnayı daha kalorili diye sağlıksız yapmaz. 15 kalorilik bu  farklılığın sebebi içerdiği posadır! Vücut tarafından sindirilemeyen posa bağırsak sağlığımıza olumlu etkiler ve aradaki kalori farkını vücuda yansıtmaz. Bunun anlamı  yiyeceklerdeki kalorilerin tamamının vücut tarafından kullanılmadığıdır. 

4.Kendiniz için belirlediğiniz kalori miktarını günün erken saatlerinde doldurduysanız ve  uykuya daha çok varsa, kalorisiz diye yalnızca salata tüketmek aslında zorlayıcı ve  yeterli olmayan bir tabak yaklaşımı olabilir. Ek olarak; saat ilerledikçe kademeli olarak  artan açlık hissi şiddetli mide ağrılarına ve ansızın gelen tatlı krizine sizi sürükleyebilir. 

5.Bir sonraki öğününüzü planlarken sırf kalorisi düşük olduğu için sadece yeşillik içeren  bir salata yemeye mecbur hissetmiş olabilirsiniz. Oysaki açlık hissi geçmez. Salataya  ekleyeceğiniz sağlıklı protein ve yağ kaynakları tokluk sürenizi 4-6 saat uzatarak gün  içindeki anlık açlık duygularınızı azaltırken, dengeli ve doyurucu bir öğün yapmanızı  sağlar. Örneğin bir tavuklu salata tüketmek gibi… 

Peki Ya Kalori Sayarımızı Durdurursak? 

Sezgisel Yeme Hakkında Ne Düşünürsün? 

Sezgisel yeme, açlık, doygunluk gibi iç seslerinize odaklanmak ve vücudunuzun neye  ihtiyaç duyduğunu, tat tercihlerinizi ve yedikten sonra bedeninizin nasıl hissettiğini yeniden  anlamak anlamına gelir. Bu, yiyeceklerle olan iletişiminizde bir araçtır. Kalorileri saymak  yerine iç açlık ve tokluk sinyallerine uymak, kontrol ve kısıtlamadan uzak şekilde doğal yeme  davranışlarınızı izlemenize izin verir.  

Kendinizi dinleyin ve bedeninizi ihtiyaçlarına göre besleyin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)