Kalp Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Yazar Mustafa GülerKalp Ve Damar Cerrahı • 24 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Kalp hastalığı; insanın total sağlık durumunu önemli derecede etkilemektedir. Tüm organların oksijen ile beslenmesini sağlayan kalbin sağlık durumu bozulduğunda mutlaka tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır.

Kalp organı yaşamsal değer taşıyan organdır. Vücuttaki hücrelerin oksijen ile beslenebilmesi ve yaşamaya devam edebilmesi için kalbin sağlıklı bir şekilde çalışması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda kalp hastalıkları açığa çıkmaktadır. Bu hastalıklar doğumsal kalp hastalıkları olabileceği gibi sonradan kazanılmış da olabilmektedir. Tıp alanının gelişmesi, teknolojinin gelişerek tıp alanında da kullanılmaya başlanması ve insan ömrünün uzamasına karşın dünya üzerinde ani ölüme neden olarak en sık görülen problemler kalp hastalıklarıdır. Bu nedenle kalp ve damar hastalıklarına neden olabilecek risk faktörleri bilinmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Kalp Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler
Son döneme kadar kalp hastalıklarının asal nedeni olarak genetik faktörler kabul edilmekte idi. Ancak günümüzde gerçekleştirilen çalışmalar ve yapılan araştırmalar yaşam tarzının da kalp hastalıklarına yol açtığı düşünülmektedir. Kalp hastalıklarına neden olan başlıca faktörler şu şekilde sıralanmaktadır;

Genetik faktörler

Sigara kullanımı
Yanlış beslenme
Hareketsizlik
Yüksek tansiyon
Çeşitli bağışıklık sistemi hastalıkları
Spor ve egzersizden uzak yaşama biçimi
Stres
Kalp Ameliyatının Gerekli Olduğu Durumlar
Kalp ve damar hastalıkları tür ve derecesine göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. Doğumsal kalp hastalıkları, kalp kalp kapaklarının değişmesi ameliyatı, bypass, anjiyo, koltuk altı kalp ameliyatı, anevrizma probleminin tedavisinde uygulanan ameliyatlar günümüzde sık uygulanan tedavi yöntemleridir. Kalp ameliyatının gerekli olduğu durumlar genellikle ilaçla ve yaşam tarzının düzenlenmesi ile kontrol altına alınamayacak kadar ciddi derecede olan problemlerdir.

Gerek koltuk altı kalp ameliyatı gerekse minimal invaziv kalp ameliyatı gibi yöntemlerde hastanın herhangi bir kemiğinin kesilmesine ihtiyaç duyulmamaktadır.
Kalp Ameliyatına Nasıl Karar Verilmektedir
Kalp krizi gibi acil durumlar haricinde kalp ameliyatına karar verme sürecinde birtakım faktörler rol oynamaktadır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;

Hastanın obezite gibi bir hastalığı bulunuyor mu
Damar tıkanıklığı söz konusu mu
Akciğerlerde herhangi bir problem bulunuyor mu
Şah damarında herhangi bir tıkanıklık ya da sertleşme var mı
Hasta sağlıklı bir şekilde solunumunu sürdürüyor mu
Şeker ya da tansiyon gibi problemler söz konusu mu
Kalp ameliyatı öncesinde bu faktörler değerlendirilerek ameliyat planlaması gerçekleştirilmektedir. Uygulanacak olan işlem ve işlemler hasta ile yakınlarına ayrıntılı bir şekilde bildirilmekte ve ameliyat sonrasındaki süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durulmaktadır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Güler Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)