Kalp- Damar Hastalıklarında Beslenme

Yazar Işıl Merih PolatDiyetisyen • 6 Aralık 2017 • Yorumlar:

Obezitenin, kalp-damar hastalıkları için tek başına bir risk faktörü olmasının yanı sıra, hipertansiyon gibi diğer problemlere de yol açtığı artık bilinmektedir. Obezite, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon ve kolesterol seviyesinin yüksek olmasına doğrudan sebeptir.
Yaşanacak riskleri azaltabilmek için, yeterli ve dengeli beslenmeyi içeren doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmak koroner kalp hastalıkları ve hipertansiyona karşı sizleri koruyacaktır.

Vücut yağlanması arttıkça total kolesterol ve LDL yükselmekte bu da damarların tıkanmasına neden olmaktadır. Özellikle göbek bölgesinde ki yağlanmanın artması kalp hastalıkları riskini daha çok artırmaktadır. Bel / kalça oranı kadınlarda 0.88 erkeklerde 0.95’in üzerine çıkmamalarıdır. Haftada en az 3 gün 40 dk hızlı tempo yürüyüş kalp sağlığını korumakta, kolesterol ve trigliserit oranını düşürmektedir.

Yağ tüketiminiz, günlük aldığınız enerjinin %30 undan fazla olursa total kolesterolünüzün yükselmesine, %20 den düşük olursa HDL kolesterolünüzün düşmesine neden olur. Bu nedenle günlük aldığınız kalori miktarına göre yağ tüketiminizi düzenlemeye çalışmalısınız. Günlük aldığınız yağ miktarını azaltmak ve kalp hastalıklarına karşı korunmak için birkaç yol izleyebilirsiniz.

*Sağlıklı beslenme düzeni için, diyetinizdedoymamış yağ oranınıarttırın. Çoklu doymamış yağlar (ayçiçeği, mısırözü) toplam enerjinin %10 unu, tekli doymamış yağlar (zeytinyağı, fındık yağı) %15 i olmalıdır.

*Günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketmelisiniz. Sebze ve meyvelerin yağ içeriğinin düşük olması ve posa içeriğinin yüksek olması kalp damar sağlığını korumada olumlu etki yapmaktadır.

*Beslenmenizde balığa daha çok yer verin. Kırmızı et yerine balık tüketmeniz hem aldığınız yağ miktarını azaltırken hem de omega-3 alımınızı artıracağı için kalp damar sağlığınızı korumada etkili olacaktır.

*Süt ve süt ürünlerinin yağsız olanlarını tercih edin. Yağı azaltılmış süt ve süt ürünlerinin besin değeri ,tam yağlı süt ürünlerinin besin değerinden farksız olduğu için bu ürünleri tercih etmek koruyucu olmak açısından önemlidir.

*Tam tahılları tercih edin. Günlük enerji gereksiniminizin büyük bir kısmını, kaloriye dikkat ederek, karbonhidrattan zengin besinlerden karşılamanız yağ alımını azaltmanıza yardımcı olur.

*Pişirme yönteminize dikkat edin. Kızartma yerine ızgara veya fırınlama tercih edin.

*Nar antioksidan içeriği yüksek bir meyvedir ve damar tıkanıklığını önlemek için meyve porsiyonlarınızdan en azından birini nar olarak tercih edebilirsiniz.

*Zerdeçal, damar temizliğinde en etkili baharatlardan biridir. Ayrıca damar sertliğini önler ve yağ depolanmasını engeller. Yağsız yoğurtlarınızla karıştırıp tüketmek ara öğün alternatifi olarak düşünülebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar