Kalp Hastaları Covid-19 Salgınına Karşı Dikkatli Olmalı!

Yazar Naser CanKardiyolog • 6 Nisan 2020 • Yorumlar:

Covid-19 Salgını kalp sorunları olan insanlar için endişeler ciddidir. Koroner kalp hastalığı veya hipertansiyonu olan yaşlı kişilerin enfekte olma ve daha şiddetli semptomlar geliştirme olasılığı daha yüksektir. Medicana Avcılar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı, Uzm. Dr. Naser Can kalp hastalarında Corona Virüs riski hakkında önemli bilgiler verdi.

Kalabalıktan Kaçınılmalı

Şubat ayında, Amerikan Kardiyoloji Koleji, kalp hastalarını potansiyel artan risk konusunda uyardı ve "ek, makul önlemleri" teşvik etmek için bir bülten yayınladı. Erken raporlara dayanarak, bültene göre hastaneye yatırılan COVID19 hastalarının% 40'ında kardiyovasküler hastalık veya serebrovasküler hastalık (beyinde inme gibi kan akışını engelleyen durum) vardı. Ülkenin farklı bölgeleri farklı düzeylerde virüs aktivitesi görüyor ve en fazla risk altında olanlara kalabalıktan kaçınmak ve başkalarıyla teması sınırlandırmak için mümkün olduğunda evde kalmalarını tavsiye ediyor. Amerikan Kalp Derneği, kalp hastalığı olan veya inme geçiren insanlar için dikkatli ve hazırlıklı olmalarını tavsiye ediyor. Güncel bilgilere dayanarak, koroner kalp haslığı veya hipertansiyonu olan yaşlı insanların enfekte olma ve daha şiddetli semptomlar geliştirme olasılığı daha yüksektir. İnme hastaları ayrıca COVID-19 alırlarsa komplikasyon riskiyle karşı karşıya kalabilirler.’’ diye ifade etti.

Kalp Hastaları Daha Dikkatli Olmalı

 

Virüsün ana hedefi akciğerlerdir diye ifade eden Dr. Naser Can şu konulara dikkat çekti: ‘’ Ancak kalp dokusununa da saldırıda bulunduğu ve miyokardit olarak tanımladığımız kalp kası ve ileti yollarında hastalık oluşturabilmektedir. Akciğerlerin tutulumunda kanın yetersiz oksijen içermesini kompanse etmek için, kalp dolaşım hızını arttırmak zorunda kalacaktır. Dokulara oksijen ulaştırmak için  daha çok çalışması gereken hastalıklı bir kalp etkilenecektir. Bu, kalbin etkin bir şekilde pompalama problemleri yaşadığı kalp yetmezliği olan biri için sorunları daha da kötüleştirebilir. Kalp rahatsızlığınız varsa, COVID-19 salgını sırasında kendinizi korumak için ekstra özen göstermelisiniz. Altta yatan kalp sorunu olan bir kişinin bağışıklık sistemi daha az olabilir. İnsanların yaşlandıkça bağışıklık sistemlerinin zayıfladığı bilinmektedir. Ve "kronik tıbbi rahatsızlığı olanlarda, virüslere maruz kaldığında vücudun bağışıklık tepkisi güçlü olmayacaktır”.  Böyle bir kişi virüse yakalanırsa, komplikasyonlara maruz kalacaktır. Ayrıca, arterlerinde plak olarak bilinen yağ birikimi olan insanlar için virüsler özel bir risk oluşturabilir. Kanıtlar, benzer viral hastalıkların bu plakları dengesizleştirebileceğini, potansiyel olarak kalbi besleyen bir arterin tıkanmasına neden olarak hastaları kalp krizi riski altına sokabileceğini göstermektedir.’’ Sağlıklı Yaşam Tarzı Korunmalı 

 

 Dr. Naser Can, ‘’ COVID-19 salgını ortasında sağlıklı yaşam tarzını korumalıyız. Koronavirüsün ülke genelindeki topluluklarda gelişen etkisi ile birçok insanı ofise, okula, bakkal veya spor salonuna gitmelerini engelleyen yeni zorluklara sebep olmuştur. Evde iken sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmeye yardımcı olacak egzersizler yapılmalıdır. Evde devre antrenmanı oluşturun. Atlama krikoları, lunges veya yerinde koşu gibi evde yapabileceğiniz üç veya dört egzersiz seçin. Her egzersizi kısa aralıklarla yapın ve devreyi iki ila üç kez tekrarlayın. Günlük aktivitelerinizin temellerini hatırlayın: sigara içmeyin, dengeli beslenin, uykunuza dikkat edin, ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla sık sık yıkayın, öksürüğünüzü veya hapşırmalarınızı bir mendille örtün ve ardından dokuyu atın, hastaysanız işten uzak durun, yüzeylere dokunmaktan kaçının , yüzünüze dokunmamaya çalışın ve gözle görülür hasta görünen insanlardan kaçının.’’ diye kaydetti. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)