KALP HASTALIKLARINDA AŞILAMA

Amerikan hastalıkları kontrol ve önleme Komitesi (CDC) ve Amerikan bağışıklama tavsiye komitesi (ACIP) 6 ay ve üzeri yaşlarda olan herkese İnfluenza virüsünden korunmak için yıllık İnfluenza aşısı öneriyor. Özellikle kronik yani süreğen hastalıkları olan kişilerin İnfluenzanın ciddi komplikasyonlarından korunmak için yıllık olarak aşı yaptırmaları öneriliyor.

Kronik kalp hastalığı olan erişkin hastaların kalp hastalığı olmayan hastalara göre İnfluenza nedeniyle hastaneye yatışları 3 kat daha fazla. Ayrıca kronik kalp hastalığı olan hastalarda İnfluenzaya bağlı zatürre(pnömoni), bronşit, sinüzit ve kulak enfeksiyonları gibi ciddi komplikasyonlar daha sık görülmekte. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda kalp krizleri ile İnfluenzanın pik yaptığı zamanlarda görülen akut solunum yolu enfeksiyonları arasında ilişki saptanmış. İnfluenza virüs enfeksiyonlarının kalp damar tıkanıklarını tetikleyebileceği, yıllık İnfluenza dönemlerinde kalp krizi sıklığına artış olduğunu gösterir çalışmalar mevcut. İnfluenza ile ilişkili solunum yolu enfeksiyonları sonrası özelliklede ilk 3 günlük dönemde kalp krizi ve felç riskinin 4 kat daha fazla olduğu saptanmış.

Yeni yayınlanan bir metaanalizde aşılanma yoluyla İnfluenzanın engellenmesi ile İnfluenzanın tetiklediği kalp krizinin önlenebileceği gösterilmiş. Bu yüzden Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti (ESC) kalp damar tıkanıklığı olan hastalarda Class IIb(yapılması faydalı olabilir) öneri seviyesi ile yıllık İnfluenza aşısı önermektedir. Yine Amerikan hastalıkları kontrol ve önleme Komitesi (CDC) 19-64 yaş arası kronik kalp yetmezliği ve kardiyomiyopati (HT dışındaki kalp kası hastalıkları) hastalarına pnömokok aşısını öneriyor. 65 yaş üzerindeki kronik kalp yetmezliği olan hastalara en son aşının üzerinden 1 yıllık süre geçmesi koşuluyla ilave ek pnömokok aşısı yapılmasını önermektedir.

İnfluenza aşısı için en uygun zaman Eylül sonu ve Ekim ayı dönemidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)