Kanal Tedavisi

Yazar Sevil BacakDiş Hekimi • 28 Eylül 2018 • Yorumlar:

Kanal tedavisi, pulpa üzerine uygulanan bir tedavidir. Pulpanın dışarıdan temizlenemeyecek kadar iltihaplanması sonucunda kişinin diş rahatsızlığı geçirmesi, ağrı problemleri yaşaması, diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve derin çürükler kanal tedavisini gerektiren durumlardır.
 
Pulpa 
Pulpa, kısaca diş içindeki özdür. Dişin altındaki yumuşak doku olan pulpa, köklere inen kısımdır ve pulpanın hastalanması diş problemlerinin en önemlilerindendir. Çünkü pulpa kanala giden ve dişlerin hayati organı olan sinirlerin ucundadır.
 
Kanal Problemlerine Sebep Olan Şeyler Nelerdir?
Kanal problemlerine sebep olan şeylerin başında diş bakımının yapılmaması ya da doğru yapılmaması gelir. Çünkü iyi fırçalanmayan, diş ipi ile araları temizlenmeyen, gargara ile tüm ağız içindeki bakterileri öldürülmeyen dişler, ağız içi çürüklere ve dolayısı ile pulpa hastalığına yani kanal rahatsızlıklarına davetiye çıkartır. Çürükler, zamanında tedavi edilmezse pulpaya kadar iltihap iner ve diş artık sağlığını tamamen yitirir. Bu durumun tek tedavisi kanal tedavisidir.

Kanal Tedavisi Uygulaması
Kanal tedavisi, çürük tedavisinin biraz daha derinidir. Kanal tedavisinde öncelikle gerekli muayeneler ve kanal tedavisi adımları belirlenir. Ardından tedavi şu adımlar ile başlar.
- Dişler temizlenir.
- Kanal tedavisi yapılacak olan diş ya da dişler özel bir el aleti ile oyulur. Bu oyma işlemi dişlerdeki çürüklü noktalar için yapılır.
- Ardından diğer bir el aleti ile daha derine girilerek pulpadaki iltihaplar temizlenir. Hastalıklı noktalar dişlerden alınır. İyi temizlenmeyen iltihaplar, yeniden çoğalabilir ve çürük, kanal problemleri tekrarlayabilir.
- Tüm sinirler alınıp, iltihaplar dişten arındırıldıktan sonra, dolgu ile oyuklar kapatılır ve dişler işlevsel ve estetik hale getirilir.
 
Kanal tedavisinde mutlaka dişlere uyuşturucu sprey sıkılır ve etki eden spreyden sonra lokal anestezi iğnesi uygulanır. Çünkü anestezi uygulanmazsa tedavi diş altındaki sinirlere uygulandığından acı verir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bir kanal tedavisinin ne kadar seansta tamamlanacağı dişlerin durumuna ve tedavi planına bağlıdır. Birçok tedavide öncelikle dişler kanal tedavisi için uygun hale getirilir sonraki seansta kalan adımlar tamamlanarak tedavi gerçekleştirilir.

Kanal Tedavisinden Sonra Diş Hassasiyeti 
Kanal tedavisinden sonra dişte hassasiyet oluşabilir. Çünkü dişler alışkın olmadığı bir tedavi geçirir ve bu durum dişleri savunmasız bırakır. Diş kökleri ve etleri uyarılır ve ağız içindeki bu işlem sadece tedavi gören dişi değil diğer dişleri de etkileyebilir.
Hassasiyet soğuk ve sıcak tüketimlerde daha çok ortaya çıkar. Bu nedenle tedaviden sonra 10 gün ılık tüketimler yapmak önemlidir.

Kanal Tedavisinden Sonra Nasıl Beslenilmelidir?
Kanal tedavisinden sonra, dişleri korumak için ilk 4 gün sadece sıvı ve ılık gıdalar tüketmek önemlidir. 4 gün sonrasında katı olmayan hafif ve yumuşak gıdalar tüketilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)