Kanser Hastaları ve Grip: Bilmeniz Gerekenler

Bağışıklık sistemi hastalığa ve ilaçlara bağlı baskılanan kanser hastalarının kendilerini her türlü infeksiyondan korumaları önemlidir. Bu nedenle kanser hastaları için grip ile ilgili sık sorulan soruları bu yazıda yanıtlamaya çalışacağız.

Grip gibi bulaşıcı hastalıklar söz konusu olduğunda, kanser hastaları infeksiyona karşı en savunmasız olan kişilerdir. ABD’de bulunan hastalık kontrol merkezlerinin açıklamasına göre bu yıl ki grip sezonu, son on yılın en yaygın grip görülen sezonu olma yolunda ilerlemektedir.

Kanser hastaları grip bulaştığını düşünürse ne yapmalıdır? Hangi belirtilere dikkat etmeli ve ne zaman bir doktora görünmelidir?

Hasta ve hasta yakınlarının en büyük kaygısı, gribe yakalandıklarında ciddi komplikasyonların gelişme riskinin yüksek olmasıdır. Tedavi gördüğünüz bir kanser tanınız varsa ve ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya öksürük gibi belirtiler görmeye başlarsanız - özellikle bağışıklık sisteminiz bozulmuşsa - hemen bir doktora görünmeniz gerekir. Grip için belirtilerinizi kontrol altına alacak tedavi bulunmaktadır. Ancak bu ilacın belirtilerinizin başlangıcından en geç 48 ila 72 saat içinde yani erken verilmesi gerekir.

Kanser hastalarının tedavi sırasında aşı olması güvenli midir?

Herhangi bir kanser türü tanısı konan hastalar için grip aşısı olmak genelde güvenlidir. Fakat kanser tanısı konmuş ve aktif tedavi altında olan hastalarda bağışıklık sistemi zayıf olduğu için grip aşısı sağlıklı insanlarda olduğu kadar koruyuculuk sağlamayabilir. Her vakayı ayrı ayrı ele almak önemlidir. Bu nedenle aşı olmadan önce doktorunuzla konuşmanızı öneririz.

Kanserli bir hasta, yakın temasta olduğu bir arkadaşı veya yakın akrabası gribe yakalandığında ne yapmalıdır?

Kanser hastasının grip olan kişi veya kişilerden uzak durması, bulunduğu mekanı ya da odasını ayırması gerekir. Temas olmaması en iyi önlemdir. Ancak eğer teyit edilmiş grip olan biriyle aşırı temas halinde olabileceğinizi düşünüyorsanız (Bir metreden daha yakın bir mesafede 10 dakikadan fazla) derhal doktorunuza bu durumu bildirin. Grip olmanızı önleme ya da belirtileri hafif geçirmeniz için oseltamivir kullanmanız gerekebilir.

Grip aşığı kanser hastasını gerçekten nasıl koruyor? Her vakayı engellemeyeceğini bildiğimiz halde yine de kullanmaları gerekir mi?

Aşı olmak grip bulaşmasını engellemez. Ancak oluşmuş gribi daha hafif atlatmanızı sağlayabilir.

Grip aşısının yanı sıra, tedavi altındaki kanser hastaları kendilerini korumak için başka ne yapabilirler?

Bir maske takmanız, gerekirse eldiven kullanmanız ve gün boyunca ellerinizi sık sık yıkamanız koruma açısından önemlidir. Kalabalık bölgelerden kaçının. Grip olan veya grip olma olasılığı bulunan insanlardan uzak durmanız sağlığınız açısından en uygunudur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hakan İsmail Sarı Hematoloji, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)