Kanser Sonrası Meme Onarımı

Meme Rekonstrüksiyonu: Tümör ya da farklı bir hastalık nedeniyle meme alınması durumundan kaynaklı meme rekonstrüksiyonu plastik cerrahinin en başarılı ameliyatlarında birisi olma özelliğine sahiptir. Teknolojinin tıp ilmindeki gelişimi sayesinde cerrahlar doğal görünümlü meme oluşturabilmektedir. Ameliyat sonrası doğrudan meme sahibi olunabilmektedir.

Fakat bu ameliyatın basit bir ameliyat olduğu asla düşünülmemelidir.

Meme rekonstrüksiyonunda en iyi aday kimdir?

En iyi aday, mastektomi sayesinde kanserden kurtulan hastalardır. Bazı hastalar için doğrudan uygulanabilir bir ameliyat iken, bazıları içinde beklenilmesi gerekebilir. Kanser yüzünden meme kaybı yaşayan neredeyse bütün kadınlara meme rekonsrüksiyonu yapılabilmektedir. Lakin her cerrahi ameliyatta olduğu gibi bu ameliyat sonrası da bir takım sorunlar görülebilmektedir. Kanama, sıvı toplanması ya da anestezi sorunları başlıca ameliyat sonrası görülen sorunlardır. Sigara ve alkol kullanan kişilerde iyileşme evresi uzayabilmektedir. Bazı durumlarda ikinci ameliyat gerekebilir.

En sık görülen sorun ise protez etrafındaki skar dokunun protezi soruşturmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Dolayısıyla memede sertleşme hissi oluşur. Protez değişimi gereklidir. Bireysel veya tek cerrah kararıyla değil, mantıklı olanı genel cerrah ve plastik cerrah doktoruyla birlikte uygunluk kararının verilmesi ve plan çerçevesinde uygulanmasıdır. Ameliyat öncesi değerlendirme, yaş ve sağlık durumuyla birlikte doku yapısı, kilo, anatomik yapı da göz önünde bulundurulur. Görünüm olarak bu ameliyatla muhteşem neticelere ulaşılabilir. Ancak doğal bir meme gibi yapısal neticelere ulaştırma olanağı yoktur. Çok düşüktür. Bunun bilincinde olunulmalıdır.

Ameliyat için hazırlık

Onkolog doktorunuz ve plastik cerrahınız ameliyat öncesi bazı uyarılarda bulunacaklardır; yeme-içme durumu, ilaç kullanımı, hareket kabiliyeti vb.

Not: Ameliyat sonrası eve götürecek bir yakın bulmayı unutmamak gerekir.

Genellikle hastane ortamında yapılan ameliyat türüdür. Genel anestezi ile meme oluşumu sağlanmaktadır. Bu da ameliyat esnasında hastanın uyuyor olacağını ifade eder. Lokal anestezi ile de yapılabilir, bu işlem esnasında kişinin uyanık olacağı anlamına gelir.

Protez tipleri

Dış kılıfta silikon vardır. İç kesimde ise silikon jel ya da salin vardır. Salin,tuzlu su karışımı bir maddedir. İçi jel ile dolu protezler FDA onaylıdır.

Derinin genişletilmesi

Deri genişletilmesiyle protez konulması durumu söz konusudur. Ameliyat sonrası deri altında çalışan doku genişletici port konulur. Haftalar boyunca cerrah tarafından ilgili bölge Ye tuzlu su enjektesi ile şişirme sağlanır. Yeterli şişlik sağlandığında ikinci ameliyatla kalıcı protez yerleştirilir. Meme ucu ve kahverengi bölge ise daha sonra yapılır.

Flep rekonstrüksiyonu

Protez harici sırt, karın veya kalçadan alınan dokuyla da meme yapımı mümkündür. Her iki cerrahi yöntemde karışık ve zor ameliyatlardır. İyileşme durumu protez yerleştirme yöntemine göre daha uzundur.

Ameliyat sonrası

İşlem sonrası ağrı oluşacaktır. Ancak ilaç yardımı ile dindirilmesi mümkündür. Müdahale durumuna göre 2 – 5 gün içinde taburcu olunabilir. Sıvı giderici drenler konulabilir. Dikişler, 7 ila 10 gün arasında alınmış olur.

Normale dönmek

Normal yapı kazanılması ve tam manada günlük yaşantıya dönülmesi 6 hafta sürebilmektedir. İzler kısa sürede solar ama tamamen kaybolması 1 – 2 yılı bulabilir. 3 – 6 hafta kadar cı sel ilişkiye girilmemelidir.

Netice

Normal memeye nazaran daha sert, yuvarlak ve düz görünümlü meme elde edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zühtü Demir Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)