Kanserden Korunma

Yazar Burak ŞakarOnkolog • 27 Ocak 2018 • Yorumlar:

- Sigarayı bırakmak

Sigara en önemli ve tek önlenebilir kanser nedeni Akciğer kanserlerinin %85-90’ından sorumludur. Tüm kanser ölümlerinin %30’unun nedeni sigaradır.Sigaraya %85 oranında 21 yaş altında başlanılmaktadır. En sık başlama yaşı 11 ile 14 yaş arasıdır ve bu kişilerin 1/3’ü sigaraya bağlı kanserlerden ölecektir.

- Diyet

Günlük yağ alımı total kalorinin %30’unu aşmamalı ve katı yağlar %10’u aşmamalı meyve, sebze ve tahıl yenmeli, tuzlama, turşu ve tütsülenmiş gıda alımı çok azaltılmalı , alkol alımı sınırlı olmalı.

- Hormonlar

Menopoz sonrası HRT (Hormon Replasman Tedavisi) veya her türlü hormon kullanımı konusunda dikkatli olunmalı ve uzmana danışmadan bu tür ilaçlar kullanılmamalıdır.

- Güneş ışınları

Güneş ışınlarına ölçülü oranda ve ışınların çok dik gelmediği zamanlarda maruz kalmak ve gerektiğinde yüksek UV koruyuculu kremler kullanmak melanom ve melanom dışı deri kanserlerinden korunmada önemlidir

- Aşı

Hepatit-B ‘ye karşı aşı Karaciğer Kanserinin (HCC) ve HPV’ye karşı aşı da serviks kanserinin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır.

- Koruyucu cerrahi

Kanserleşmemiş deri lezyonlarının çıkarılması, ailevi barsak polipleri: barsak çıkarılması, genetik meme kanseri riski: iki taraflı meme çıkarılması veya yumurtalıkların alınması gibi konuları kapsar. BRCA1 ve BRCA2 tümör supresör genlerindeki mutayon durumlarında memeye veya yumurtalıklara yönelik koruyucu cerrahi kararı kompleks bir durumdur ve multidisipliner bir ekip ve hastanın ortak kararı ile alınır.

- Kemoprevansiyon

Toksik olmayan, doğal maddeler veya ilaçlarla kanser oluşumunun veya gelişiminin önlenmesidir. Şu ana kadar ideal özellikte maddeler geliştirilmiş değildir. Ancak çeşitli kanserler için çalışmalar sürmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)