Kardeşin Olacağı Nasıl Söylenmeli

Yazar Ece CaferoğluPsikolog • 10 Şubat 2022 • Yorumlar:

Aileye bir üyenin daha katılacak olması herkes için bir yenilik, değişiklik olacağı anlamına gelir. Ancak bu durum özellikle dünyaya gelmiş çocuğunuz için büyük bir farklılığı içinde barındırır. Çocuğunuzun bu değişikliğe uyum sağlayabilmesi için biraz zamana ihtiyacı var bu yüzden süreç içinde çocuğunuza gereken bilgileri vererek ona destek sağlamalı ve hazırlanmasında yardımcı olmalısınız. Peki nasıl onu hazırlayacağım?

Birçok alanda olduğu gibi bu konuda da öngörülebilir olmak oldukça önemli. Öngörülebilir derken kastettiğimiz şey çocuğa süreç tek tek anlatılmalı, kardeşi için alışveriş yapılması gerektiği, odasının olacağı, kardeşinin doğduktan sonra sizin odanızda kalması gerektiği, kardeşinin belli bir süre sonra dünyaya geleceği, dünyaya gelmesine yakın hastaneye gidileceği gibi adımlar çocuğa söylenmeli. Böylece çocuk kardeşinin gelmesiyle neler değişeceği, neler olacağı hakkında fikir sahibi olabilir ve kendini buna hazırlayabilir.

 Birinci trimester dediğimiz hamileliğin ilk ayları riskli olduğu için bu aylar geçtikten sonra çocuğa kardeşinin olacağı söylenmelidir. Çünkü: Sağlıksız bir durum oluşursa çocuk da bir kayıp yaşar ve psikolojik sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Kardeşi olacağı haberini çocuğun ebeveynlerinden duyması başkasından duymaması önemlidir. Çocuk kendini güvende hissettiği, ebeveynleriyle beraber yalnız olduğu bir ortamda çocuğa bu bilgi verilmesi önerilir böylece çocuk kendini daha rahat hisseder.

 Bilgi verirken gerçekçi olmayan söylemlerden kaçınmanız gerekir, aksi takdirde çocuğun beklentisini farklı şekilde olur ve sonrasında beklediği gibi olmadığında öfkelenebilir, hayal kırıklığına uğrayabilir, bu duyguları doğal olarak size ve kardeşine olan davranışlarını değiştirebilir. Kardeşin doğduğunda onunla oyunlar oynayacaksın, birlikte kitaplar okuyacaksınız, parka gideceksiniz gibi cümleler gerçekçi değildir ve kardeşi doğduğunda bunları hemen yapamadığı için çocuk hayal kırıklığına uğrar.

 Bebek için yapılacak alışverişlerde çocuğunuzu da zaman zaman yanınızda bulundurun ve onun fikirlerini alın. Hangisi daha iyi, kardeşin hangisini daha çok sever gibi sorular yöneltebilirsiniz.

 Annenin hamilelik sürecinde yaşadığı zorlanmalar, sağlık sorunları olursa bunu çocuğunuza yansıtmamaya özen gösterin. Çocuğunuz zorlanmanın sebebinin kardeşi olduğunu düşünür ve onu annesine zarar veren biriymiş gibi algılamaya başlar. Bebekle annenin sağlığı arasında negatif bir ilişki kurmuş olur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)