Karın Germe

KARIN GERME AMELİYATI

Derimizin kilo alırken çatlaklar oluşmadan esneme ve kilo verirken de sarkmadan toparlanma kabiliyeti büyük oranda yapısal ve genetik faktörlere bağlıdır. Fazla miktarlarda kilo alıp vermeler ve hamilelik, tüm vücut derisinde gevşemelere yol açarken, en fazla deforme olan vücut bölgesi genellikle meme ve karın bölgesi olmaktadır.

Karın bölgesinde oluşan deri bollukları, sarkmalar ve çatlaklar diyet ve egzersizden fayda görmezler. Diyet ve egzersiz bu bölgede yerleşen fazla yağ dokusunu azaltmada faydalı olsa da, deri bollukarını gidermede tek etkili ve kalıcı yöntem karın germe (abdominoplasti) ameliyatıdır.

Karın derisi sarkıklığı olan fakat vücut kontürleri düzgün olan kadın ve erkekler bu ameliyat için adaydır. Bu ameliyat özellikle birkaç kez doğum yapmış, karın bölgesi derisinde çatlaklar oluşmuş ve sarkmış, ve karın kasları zayıflamış kadınlarda son derece faydalıdır.

Abdominoplasti orta ve alt karın bölgesinde mevcut fazla yağ ve sarkık haldeki cilt dokusunun alındığı ve karın kaslarının gerilerek sağlamlaştırıldığı bir cerrahi girişimdir, bir şişmanlık tedavisi değildir. Şişman kişiler bu ameliyattan önce kaybedebilecekleri miktarda kilo vermelidirler. Bu ameliyat ile şişman göbek ve karın görünümü dramatik bir şekilde düzelir;ancak ameliyata bağlı iz kalıcıdır. Abdominoplasti için plastik cerrahlar tarafından kullanılan pek çok teknik vardır. Abdominoplasti, vücut kontürü düzeltilmesine (estetik meme ameliyatları,liposuction vb) yönelik ameliyatlar veya diğer bazı ameliyatlarla ( tüplerin bağlanması,rahim,yumurtalık ameliyatları vb) beraber de yapılabilir.

Hasta daha fazla kilo veremiyorsa ve karın bölgesinde mevcut olan deri bolluklarının altında birikmiş olan yağlar hareket kabiliyetini kısıtlıyorsa bu taktirde estetiğin yanısıra fonksiyonel amaçlarla da bu ameliyat planlanabilir. Bir abdominoplasti ameliyatı görünüşünüzü ve kendinize olan güveninizi arttıracaktır, Ameliyata karar vermeden önce, beklentileriniz konusunda iyi düşünmeniz ve bunları cerrahınızla tartışmanız gerekir.

AMELİYAT ÖNCESİ

Bu dönemde cerrahınızın sizden bazı talepleri olacaktır. Özellikle eğer sigara içiyorsanız buna ameliyattan 4 hafta önce ve 2 hafta sonrasına kadar ara vermelisiniz. Bu dönemde güneşte fazla kalmamalısınız. Eğer kullanıyorsanız E vitamini ve aspirine ara veriniz ve ameliyat öncesi ağır diyet rejimlerinden kaçınınız.

İlk muayenenizde cerrahınız genel sağlık durumunuz,karın bölgesindeki yağ miktarı ve dağılımı, karın cildinin sarkıklığı ve fazlalığı ve deri kalitesini tespit edecektir. Bu muayene sırasında; geçirdiğiniz hastalıklar,halen mevcut sağlık problemleriniz (şeker hastalığı vb) , alışkanlıklarınız (sigara, içki vb) ve kullandığınız ilaçlar hakkında doktora doğru ve ayrıntılı bilgi vermelisiniz. Bu muayene sırasında doktorunuza söylemeniz gereken diğer bir konu, bu ameliyatı neden istediğiniz ve bu ameliyattan neler beklediğiniz ile ilgilidir. Bu konuyu açıklıkla tartışmaktan kaçınmayın. Siz beklentileriniz ve muayene bulgularınız sonucu, tek başına veya liposuction ile birlikte tam veya minii abdominoplati için uygun bir hasta olabilirsiniz veya sadece liposuction sizin için yeterlidir.

AMELİYAT

Ameliyat genel anestezi altında hastane koşullarında yapılır.Abdominoplasti, ameliyatın genişliğine bağlı olarak 2-2,5 saat sürer. Sıklıkla bir kalça kemiğinden karşıdakine uzanan, ancak mayo ve bikini içine gizlenebilen bir kesi hattı ve göbek çevresine yuvarlak ikinci bir kesi yapılması gerekir.Hastada mevcut sezeryan izi varsa, genellikle bu iz yanlara doğru uzatılır. Ameliyat sırasında karın derisi, kasıklardan itibaren kaburga kemikleri hizasına kadar altındaki kaslardan serbestleştirilir. Karın kaslarında bir zayıflık veya fıtık varsa, burası takviye edilir, fazla deri ve altındaki yağ dokusu kesilerek vücuttan uzaklaştırılır. Operasyon bittikten sonra yara gizli (intradermik) dikiş ile kapatılır ve pansumanlar ile örtülür. Bölgede toplanacak fazla sıvıyı emmek için dren adı verilen bir yada iki tüp deri altına yerleştirilir. Ameliyat bitiminde özel bir korse giydirilr.Bunun en az 3 hafta kullanılması istenir. Drenler genellikle ertesi gün alınır ve hasta 1 gece yatırılarak taburcu edilir.

AMELİYAT SONRASI

İlk birkaç gün karın bölgesinde şişlik ve ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilen ağrı olabilir. Hastaların çoğu sezeryan ameliyatı ile mukayese ettiklerinde ameliyat sonrası ağrıların çok daha az olduğunu belirtir. Bu doğrudur çünkü izler daha uzun olsa bile bu ameliyat bir batın ameliyatı değildir, karın zarı ve rahim gibi iç organlarda çalışılmamaktadır. Kendinizi eskisi gibi hissetmeniz birkaç ay alabilir. İşinize 1 hafta-10 gün sonra dönebilirsiniz. Yara izi ilk 3-6 ay kötüye gidermiş gibi görülebilir ama bu normaldir, izlerin düzleşmesi ve solması 9 ay ila 1 yıl alabilir. Tamamen yok olmamasına rağmen iz bu bikini altına dahi kolayca saklanabilir. Karın germe işlemi karın kaslarında zayıflık veya seri sarkıklığı olan hastalar için mükemmel sonuç yaratır. Hastaların çoğunda,düzenli egzersiz ve diyetle mükemmel sonuç yıllarca korunabilir.

RİSKLER NELERDİR

Her yıl yüzlerce abdominoplasti ameliyatı yapılmaktadır. Vücut kontürü düzeltme konusunda da uzmanlaşmış bir plastik cerrah tarafından bu ameliyat yapıldığı takdirde sonuç genellikle tatmin edicidir. Her cerrahi işlemin belli miktarda riski mevcuttur ve önemli olan sizin abdominoplasti ile ilgili olanları anlamanızdır. Kişinin cerrahi işlemi kabul etmesinde ameliyatın risk ve faydalarının karşılaştırılması esastır. Pek çok kadın yada erkek aşağıdaki komplikasyonlar ile karşılaşmasa bile, siz, plastik cerrahınızla riskleri, muhtemel komplikasyonları ve sonuçlarını, anladığınıza emin olana kadar tartışın. İyi ameliyat öncesi inceleme ve değerlendirme, uygun hastane şartlarında plastik cerrah tarafından gerçekleştirilen bu ameliyatın enfeksiyon ve kanama gibi komplikasyonları nadirdir. Yara iyileşmesinde gecikme veya kötü yara iyileşmesi görülebilir ve yara iziyle sonuçlanabilir. Bu şartlarda ikinci ve küçük bir ameliyat gerekebilir. Sigara içenlerde cilt kaybı ve yara iyileşmesinde komplikasyonlara daha sık rastlanır.

Sonuçta bu ameliyata ihtiyacı olduğunu düşünen kişilere, genel sağlık durumları ameliyata uygun iken bu ameliyatı gerçekleştirmelerini tavsiye ederim. Çünkü yaş ve menapoz gibi hormonal değisimler seneler içinde karın çevresinde yağlanma artışına yol açmaktadır ve deri bolluklarının varlığında bu çok daha belirgin ve rahatsız edici olmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aylin Bilgin Karabulut Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)