Karpal Tünel Sendromu

Yazar Ali SallıFizik Tedavi Uzmanı • 26 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Sinir sistemimiz beyin, omurilik ve vücudumuza dağılmış olan çevresel sinirlerden oluşur. Bu sinirler kaslarımızı uyararak vücudumuzun hareket etmesini sağladığı gibi duyularımızın algılanmasını da sağlar. Çevresel sinirlerin vücudumuzda geçtikleri yol boyunca herhangi bir alanda sıkışarak bası altında kalmaları sonucu tuzak nöropatiler olarak isimlendirdiğimiz sinir sıkışmaları ortaya çıkar.

En sık rastlanan tuzak nöropati hangisidir?

En sık rastlanan tuzak nöropati el bileğinde el parmaklarının duyusunu alan sinirlerden en temeli olan median sinir dediğimiz sinirin sıkışması ile ortaya çıkan karpal tünel sendromudur (KTS). Ellerini yoğun kullanmak ve bazı hastalıklar bu duruma yol açabilir.

 

KTS (El bileğinde sinir sıkışması) hangi şikayetlere yol açar?

 

    Hastaların en çok şikayeti el parmaklarında uyuşma ön kola vuran bilek ağrısıdır. Bazı hastalarda ellerde beceriksizlik, tuttuğu bir objeyi düşürme gibi güçsüzlük şikayetleri olabilir. Uyuşma-karıncalanma şikayeti özellikle geceleri artar ve gün içerisinde ellerini yoğun kullanımla ilişkilidir.Gece uyandıran uyuşma şikayeti ellerini sallamakla kısmen rahatlar. Daha ileri dönemlerinde avuç içinde baş parmak kök kaslarında incelme meydana gelebilir.

 

KTS (El bileğinde sinir sıkışması) tanısı nasıl konulur?

 

    Hastanın muayenesi genellikle tanı koydurucudur. Ancak gerekli durumlarda EMG adı verilen kas-sinir testi yol gösterici olacaktır. KTS'ye sebeb olabilen guatr, şeker, romatizma gibi durumlar yine hekiminiz tarafından gözden geçirilecek ve gerekli görülürse ilgili tahliller istenecektir. Ancak bu tahliller KTS tanısı için değil sebebini anlamak için yardımcı olacaktır.

 

KTS (El bileğinde sinir sıkışması) tedavisi varmıdır?

 

    İlaç tedavisi (ödem azaltan ilaçlar ve sinir direncini artıran vitaminler) önerilir. El bileğini sinirin sıkışmasını azaltacak pozisyonda tutan bileklikler yine tedavinin önemli bir parçasıdır. Tedavide Fizik tedavide oldukça önemlidir. Medikal tedavi ve bileklik kullanımına rağmen şikayetleri geçmeyen hastalarda düşünülmelidir. Ayrıca sinirin sıkıştığı alana uygulanan kortikosteroid (kortizol) enjeksiyonları  hekimin uygun gördüğü durumlarda yer alabilir. Bu tedavilere ragmen şikayetler geçmiyorsa veya ağır durumlarda cerrahi tedavi düşünülebilir. Bundan dolayı ellerinizde ağrı ve uyuşma şikayetiniz varsa ameliyata gerek kalmadan bir Fizik Tedavi uzmanına başvurmanız önerilir.



 

Sağlıklı günler...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Sallı Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)