Kas Hastalıkları

Yazar Hakan Levent Gül • 5 Ağustos 2016 • Yorumlar:

Kas Hastalıkları

Kas hastalıkları kişinin fonksiyonunu ve aktivitelerini kısıtlayarak yetersizlik yaratan hastalıklara verilen genel isimdir. Kas hastalıkları ilerleyici kas zayıflığı, kas kısalıkları, kontraktürlerin oluşturduğu deformiteler diğer bir adıyla şekil bozuklukları şeklinde sıralanabilir.
Kas hastalıklarının belirtileri çocuklarda başı sabit tutamama, yürümeye geç başlama şeklinde sıralanabilir. Kas hastalıklarının genel olarak belirtileri ise kaslarda gevşeklik olması, eklem hareketlerinin dengesiz olması, hastalığa sahip kişinin çok sık düşmesi ve kalkmakta zorluk çekmesi, merdiven inip çıkamaması, yürümekte zorluk çekmesi, çok çabuk yorulması, vücudun belli yerlerinde şekil bozukluğu oluşması şeklinde sıralanabilir.
Kas hastalığına göre hastalığın nedeni de farklılık göstermektedir. Fakat kas hastalıklarının çoğu genetiktir.Kas hastalığı akraba evliliği ve genetik faktörlerle oluşur. Bu iki durum dışında rastlanılma ihtimali oldukça azdır. Kas hastalıklarının genetik olması ve akraba evliliğiyle oluşması hastalığın iki önemli risk faktörüdür. Kas hastalığından vücudun en çok eklem yerleri ve omurgalar etkilenmektedir.
Kas hastalığından şüphe duyulması durumunda iyi bir uzman bulunarak hastalık kontrol altına alınmalıdır. Ailede kas hastalığı görülmüş olan bir başka fert var ise bu mutlaka doktora bildirilmelidir. Hastalıkla ilgili şikayetler doktora eksiksiz ve net bir şekilde anlatılmalıdır. Bu şikayetlerin bir kağıda not edilmesinde fayda vardır.
Kas hastalığının tespiti için öncelikle risk faktörleri incelenir ve hastaya kas biyopsisi yapılır. Kesin tanı ise kan testiyle birlikte yapılan EMG ile ortaya çıkacaktır.
Kas hastalığı bağışıklık sisteminden kaynaklı ortaya çıktıysa hastaya ilaç tedavisi uygulanır. Steroid ve kortizol gibi ilaçların kullanılması gereken durumlar gerçekleşebilir. Hastanın kaslarında oluşan zayıflığı engellemek için ise hastanın kasları kuvvetlendirilmelidir. Bunun için hastaya fizik tedavi uygulanır. Tedavide uygulanacak yöntem egzersiz tedavisidir. Bu egzersiz tedavileri; germe egzersizi ve kuvvetlendirme egzersizidir. Egzersizler düzenli ve doğru şekilde yapıldığında tedavi çoğunlukla olumlu sonuç verir. Kas hastalığı çocuklarda solunum problemi oluşturabilir. Böyle bir durumda hastaya solunum fizyoterapisi uygulanarak bu sorun çözülmeye çalışılır. Kas hastalığının durumuna ve çeşidine göre hastalığa cerrahi tedavi yöntemiyle de müdahale edilebilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)