KATARAKT CERRAHİSİ KOMPLİKASYONLARI

Yazar Tansu ErakgünGöz Doktoru • 13 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Günümüzde katarakt cerrahisi, göz hastalıkları içinde en sık uygulanan ameliyat olup dikişsiz fako tekniğiyle son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır. Gerek fako, gerekse femtosaniye fako tekniğiyle hasta memnuniyeti en üst seviyededir.

Bununla birlikte, ameliyat sırasında ya da sonrasında nadir de olsa bir takım istenmeyen komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Ameliyat sırasında tamamen temizlenmesi gereken katarakt, bir takım zorluklar sebebiyle gözün vitreus denilen arka sıvısına düşebilir. Ya da cerrahi sırasında göze konan göziçi mercek gözün arka kısmına (vitreus sıvısına) düşebilir. Yukarıda da bahsettiğim gibi nadir görülen bu komplikasyonlar, bazı gözlerde daha sık karşımıza çıkabilir.

Gözün önceden darbe almış olması, ameliyat geçirmiş olması (göz tansiyonu ya da vitrektomi), gözbebeğinin yeterince genişlememesi, çukur yerleşimli gözler, bazı bağ dokusu hastalığı olanlar bu durumlardan bazılarıdır. Cerrahın tecrübesinin de önemli bir faktör olduğunu unutmamak gerekir. Bu komplikasyonun oluşmamasında, ya da oluştuğu takdirde en uygun şekilde müdahele etmekte belirleyici faktörlerden biridir.

Katarakt parçalarının ya da göziçi merceğin vitreusa düşmesi durumunda tedavi, vitrektomi ameliyatı ile düşen parçanın çıkarılması ve uygun göziçi merceğinin konmasıdır.

Bu teknikle son derece yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)