Katarakt Nedir?

Yazar Tufan EvcimanGöz Doktoru, Göz Doktoru • 16 Ağustos 2016 • Yorumlar:

Katarakt,göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır.

Kataraktın Belirtileri Nelerdir?

*Görmede yavaş yavaş azalma
*Işığa hassasiyet, göz kamaşması
*Gece görüşünde bozulma
*Gözlük numaralarının sık değişmesi

Katarakt orta yaş üstü kişilerde görülen bir hastalık olmakla beraber;

*Şeker hastalarında
*Yenidoğan bebeklerde
*Göze gelen fiziksel darbe sonucunda
*Uzun süreli kortizonlu ilaç kullanan kişilerde de görülmektedir.

Kataraktın tek tedavi şekli cerrahi yöntemidir. İlaçla veya gözlükle tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. İlerlemesini durdurabilecek etkili bir yöntem yoktur. Katarakt cerrahisi yöntemi, lazerle yapılan, dikişsiz ameliyat olarak bilinen FAKO yöntemidir. Fako yöntemi ile saydamlığını yitirmiş göziçi merceği ultrason enerjisi ile eritilir ve yerine katlanabilir göz içi lensi yerleştirilir.

Göz İçi Lensleri 3 Gruba Ayrılır;

*İlk gruptaki Monofokal dediğimiz tek odaklı mercekler ile hasta uzağı görür ancak yakını görmek için yakın gözlüğü takmak zorundadır.

*İkinci gruptaki mercekler yakın ve uzak odaklı Bifokal merceklerdir. Hasta hem yakını hem de uzağı gözlüksüz görür ancak orta mesafe dediğimiz yani 40 cm ile 2 metre arasında kalan mesafe net görülmez.

*Üçücü grupta ise akıllı lensler dediğimiz Trifokal dediğimiz üç odaklı ve bu sorunu çözen merceklerdir. Bu mercek takıldığında, hasta gözlüksüz olarak uzağı, yakını ve ara mesafeyi (40 cm ile 2 metre arasındaki mesafe) iyi görebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)