KAVGA EDEN ÇOCUKLARA KARŞI NASIL BİR TUTUM SERGİLEMELİSİNİZ?

 

  Çocukların yaşadığı her ortamda mutlaka ufak kavgalar çıkabilir. Bu durumun çocuklar üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini düşünsekte; onların sosyalleşmesi ve problem çözme becerilerinin gelişmesi için de büyük faydaları olduğunu unutmamalıyız. Bu tür bir durumla karşılaştığımız da tarafsız davranıp, kendilerini keşfetmeleri yolunda atacakları adımları sükunetle beklemeliyiz. 
  Size bu konuda yardımcı olacağını düşündüğüm birkaç ipucu vermek istiyorum;

1. “İş başa düştü.” 

  Kardeşler, çocuklar arasında tarafsız olduğunuzu iki tarafa da hissettirin. Bu şekilde taraflardan biri desteklendiğini yada dışlandığını düşünmeyecektir.  Sorunu çözecek olan mercinin de kendilerinden başkası olmadığını görmüş olacaklardır.

2. “ Tekrar başa alıp, düşünelim.” 

  Sizden destek görmeyen çocuklar iş başa düştü deyip, neden kavga ettikleriyle ilgili konuşmaya başlayacaklardır. Bu şekilde varsa hatalarını keşfedip, geri adım atacaklardır. Haklı oldukları noktada da haklarına sahip çıkmayı öğreneceklerdir. 

3. “ Ne demem gerekiyor bilmiyorum.” 

  Problemi çözmeye çalışırken ne söylemeleri gerektiğini bilemedikleri nokta da ufak dokunuşlarla ne yapmaları gerektiğini söyleyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için birbirleriyle olan uzlaşma süreci tamamlanmış olmalıdır. Sürece dahil olmadan önce buna dikkat edin. “ İstediğin şeyi izin alarak tekrar isteyebilirsin.”

4. “ Bu durumla birdaha karşılaşırsam…”

  Aynı durumu tekrar yaşamaları halin de ne yapmaları gerektiğini tekrar konuşabilirsiniz. Bu şekilde yaşadıkları problemleri kategorileştirip nasıl tepki vermeleri gerektiğini öğrenmiş olacaklardır. 

5. “Annem ve babam ikimizi de seviyor.”

  Her ne koşulda olursa olsun anne ve babanın sevgilerinin daim olduğunu bilmeleri gerekir. Çünkü sevgi duruma göre değişkenlik göstermez. Ancak çocuklar bu tür durumlar da ebeveynlerinin kendilerini sevmediğini düşünebilirler. Bunun mümkün olmadığını çocuklara hissettirmelisiniz. 

“ Sevgi ile yoğrulan çocuklar geleceğin sağlıklı bireyleri olacaktır.”

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)