Kaygı Bozukluğu (Anksiyete)

Yazar Doğan PolatPsikolog • 28 Şubat 2021 • Yorumlar:

Son dönemlerde daha da çok duyduğumuz anksiyete ne demek, ne anlama geliyor önce onu inceleyelim.

Anksiyete kelimesi İngilizce olan “Anxiety” den gelmektedir bunun türkçe karşılığı ise “kaygı” demektir. Yani bizim yaşantımıza engel teşkil edecek şekilde stres korku ve endişe sebep olan tüm durumlara anksiyete(kaygı) diyebiliriz. Örneğin bazen; uyumakta zorluk çekiyorsanız, yeni bir işe veya okula başlamakta zorlanıyorsanız, hayatınızını engel teşkil edecek şekilde bir ruh halinde veya düşünce halindeyseniz bu ve bunun gibi birçok durumun sebepi anksiyete(kaygı) olabilir.

Eğer bu gibi durumlar artık uzun süreli ve bariz bir şekilde hayatınızı etkiliyor, aksatıyor ya da bazı işlevlerinizi köreltiyorsa, buna  bir anksiyete ve kaygı bozukluğu diyebiliriz. Bunu bazı özel durumlar için de söyleyebiliriz, herhangi bir olay karşısında kendimizi o olay süresince endişeli hissediyorsak ve bu endişe halimiz sürekli tekrarlıyor ve hayatımıza düzenini bozuyorsa bu durumu da anksiyete üzerinden değerlendirmek gerekiyor. Örneğin sınav anında “asla yapamayacağım” ,”yine düşük not alacağım”, “ben bu zamana kadar neyi başardım ki” gibi ithamlar ile kendimizle çatışma haline girme durumunu örnek verebiliriz. 

 

Kaygı bozukluğu ilk başlarda kısa ya da  az endişeli ruh hali ile başlayarak daha sonra beynimizde kendimize karşı gerçekleştirdiğimiz düşünce ve davranış ile artık kontrol edilmeyecek bir rahatsızlık halini alabilir. Burada şuna da dikkat etmek gerekiyor. Kaygı ile kaygı bozukluğu birbirinden farklıdır. Kaygı, doğal bir endişe ve stres hali iken kaygı bozukluğu ise artık bu endişe ve stres halinin kontrol edilemeyecek düzeye gelme halidir. Yoksa kaygı günümüz dünyasında hemen hemen herkeste görülebilen kısa süreli bir ruh halidir.

 

Ayrıca kaygı bozukluğu kendini bedensel belirtiler ile bize gösterebilir. Bu belirtiler; bedenin uyuşması, ateş basmaları, huzursuz olma, bacaklarda halsizlik, titreme, hızlı kalp atışı, sinirli olma, boğuluyormuş gibi olma, baygınlık geçirme, mide rahatsızlığı, nefes almada zorlanma, baş dönmesi, uykuya dalamama, ağızda kuruma ve ellerde titreme veya karıncalanma şeklinde görülmektedir.

 

DSM - 5 göre Kaygı bozuklukları genel bir rahatsızlık olup kendi içinde bizi rahatsız edici spesifik türleri vardır Bu türler; 

1-Panik bozukluk

2-Agorofobi

3-Özgülfobi

4-Sosyal Kaygı Bozukluğu

5-Seçici Konuşmazlık

6-Yaygın kaygı bozukluğu

7-Ayrılma kaygı bozukluğu

8-Başka bir sağlık durumuna bağlı kaygı bozukluğu

9-Madde/ ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu olarak ayırabiliriz.

 

Bu belirti ve türler sizde görülüyorsa endişelenmenize gerek yok Çünkü doğru bir yöntem ile kaygı bozukluğu çözülebilmektedir. Belirtiler kendini göstermeye başladıysa, kaygınız bir bozukluk evresine geçmeden tedavi sizin daha iyi olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)