Kaygı

Yazar Tuğba DoğanPsikolog • 25 Ocak 2021 • Yorumlar:

Genellikle anda hissedilen bir şey değildir. Tabii ki anda da kaygı olabilir örn yangın gibi. Anda da kaygı olmasına rağmen daha çok hayatımıza etki eden kaygı gelecekteki kaygıdır.

Eğer yapmayı arzu ettiğiniz veya hayal ettiğiniz bir şey varsa buna normalde heyecan duymayı bekleriz. Eğer o heyecan bloke edilirse kaygıya dönüşür.

Heyecan insanı hareket ettirmeye iterken , kaygı insanı tutar. Heyecanın bloke olmuş hali kaygıdır diyebiliriz.

Hareket edemezsiniz, hiçbir şey yapamazsınız. Aklınızda hep o var ama ona ulaşmadıkça daha çok kaygıya düşersiniz.

 

Her baslamak istediğinizde o şeye; aman zaten beceremem , zaten masraf , aman şimdi nasıl olcak, onu yapmakta dert, gibi sürekli kendinizi bloke eden düşünceler kaygı ile birlikte artar. 

 

Bunun için ne yapacağız bu düşünceleri destekleyici düşüncelere çevireceğiz: 

Örn: her türlü şey olabilir  ama ben yaparım, ilk zamanlar biraz zorlu olsa da bir şekilde hallederim gibi kendinizi harekete geçirici şeyler söyleyerek öncelikle o blokeyi ortadan kaldırıp ve destekleyici olabilirsiniz. Yani bu nokta da bir şeye başlamak ile ilgili olumsuz düşünce çok fazlaysa kaygıda çok fazla olacaktır. 

Örneğin; bu bir ilişki kurmakla ilgili de olabilir.  “Şimdi birini tanıyana kadar ooo çok zor, zaten her ilişki sıkıntılı baksana, en bastan birini etkile kim uğraşacak, zaten nasıl güveneceksin. Bu tür cümleler olduğunda bir ilişkiye başlamak ve yaşamak ile ilgili ihtiyacınızı yok sayan ve olumsuz beklentilerin yoğun olduğu cümleler var demektir. Bu durumda etrafınıza bakmazsınız ve kendinizi bir ilişki için motive etmezsiniz. Bu ihtiyacı yok saymakla ise  bu ihtiyacınız da yok olmayacaktır bu da kaygı olarak ortaya çıkacaktır. 

Bazen neye kaygılandığınızı bilmeden hep o huzursuzluk içinizde olabilirsiniz. Bu nokta da kaygı aslında bize bir ihtiyacımızın hatırlatmasını yapıyordur. Neyle bağlantılı olduğunu bilmediğimiz kaygıları bir araştırmak gerekiyor.  Her duygu da olduğu gibi kaygının da ne söylediğini araştırmak gerekiyor. Daha sonra bu duyguyu heyecana çevirmek uygun olur. Kaygıdan muzdarip olan kişilerin durumu fark etmeleri daha çok bedenleri üzerinden olur.  Bedenin bu kadar yoğun kendini fark ettirdiği bir yerde diğer seyleri görmek biraz daha zor olacaktır ama hayatta nelere çok duyarsızsınız ve görmüyorsunuz bunlara bakmak gerekli. Evet sağlıklı olmak ve sağlıklı kalma ihtiyacı yüksek ama, örn; sevilmek, başarılı olmak. Veya başka ihtiyaçlarınızın farkında mısınız? Aslında nelerin farkında nelerin degiliz buna bakmak gerekli. Dikkati tek bir yere verdiğimiz zaman ve bu sadece beden sağlığı tarama olduğunda diğerleri için zaman ve alanda  kalmıyor. Doyum sağlamak açısından hayatta başka alanlara da zaman ayırmak çok önemli.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Benzer makaleler