Kayropraksi Nedir?

Yazar Semih AkıFizik Tedavi Uzmanı • 24 Eylül 2018 • Yorumlar:

Kayropraksi; Yunanca bir ifade olup “el ile yapılan uygulama” anlamına gelmektedir. Kayropraksi yöntemiyle tedavi, vücut sağlığının doğal yollardan korunmasını ve direncinin geliştirilmesini amaçlar. Kayropraktik tedavinin en önemli prensibi hastanın fonksiyonel kapasitesini arttırarak yaşam aktivitesine ve kalitesine katkıda bulunmaktır. Kayropraktik tedavinin tarihçesine baktığımızda; tarihin “yarı-mistik kavramlara” dayandığı görülmektedir. Kayropraktik tedavinindoğum günü 1895 yılıdır ve D.D. Palmer kurucusu olarak anılmakta olup, ilk kayropraktik okulunu açan kişidir. Kayropraktik tedavi, elle uygulanan tedavi yöntemleri içinde sıklıkla kullanılananlardan biridir. Bu tedavide kullanılan modaliteler, omurga manipülasyonu, cihaz ilişkili omurga manipülasyonu,omurga mobilizasyonu, değiştirilebilir yaşam tarzı eğitimi ve yumuşak doku tedavileridir. Kayropraktik tedavi ilk kullanıldığı yıllardan beri artan bir oranda akut,kronik mekanik kaynaklı omurga hastalıkları tedavisinde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Kayropraksi kırık, omurilik tümörü ve enfeksiyonu dışındaki tüm omurga hastalıklarının tedavisinde ilk seçilecek tedavi yöntemi olmalıdır.

Bir diğer tanıma göre;  omurganın mekanik işlev bozukluğundan kaynaklanan olumsuzlukların tanı, tedavisi ve bunların sinir sistemi üzerindeki etkilerini azaltmak için uygulanan uzmanlaşmış manuel tıp uygulamalarıdır. Omurgada tedavi edilecek alan saptanır, eller kullanılarak mevcut eklem harekete geçirilir. Böylece sıkışmış sinirlerin üzerindeki baskı ortadan kaldırılır.        

Tedavinin amacı; ameliyatsız bir şekilde omurgaya el ile müdahale edilerek omurganın sağlıklı pozisyonuna geri getirilmesi ile sinir sıkışmalarının ortadan kaldırılmasıdır. Bu sayede cerrahinin  beraberinde getireceği tüm yan etkiler ortadan kaldırılır. Sebebe yönelik tedavi ile hastanın hayatına büyük bir konfor kazandırılır.

Kayropraktik  tedavi çoğunlukla kas iskelet sistemi ve ozellıkle omurga hastalıklarının tedavisi için kullanılmaktadır.  Amerikan Kayropraktik Birliği, kayropraktik uygulamanın baş, boyun ,sırt ve bel ağrısı tedavisinde lk seçenek olması gerektiğini belirtmiştir.

Omurganın mekanik bozukluklarının, sağlık problemlerine nasıl sebep olabileceğini açıklamak için çeşitli teoriler geliştirilmiştir.Amerikan Kayropraktik Yüksekokul Birliği, 1996'da, ''Kayropraktik tedavi , omurganın sağlığının korunması ve restorasyonu ile ilgileniyor ve özellikle omurganın mekanik bozukluklarına odaklanıyor '' konusunda fikir birliği sağlamış ve omurganın mekanik bozukluklarının; sinir bütünlüğünü tehlikeye atan, organ sistemlerinin işleyişini ve genel sağlığını etkileyebilen, işlevsel ve/veya patolojik eklem değişikliklerinin nedenidir görüşünü kabul etmiştir.

Kayropraktik tedavi, omurganın ve içinden geçen sinir sisteminin(omurilik)  kendisinin iyileştirme potansiyeli ve yeteneğine dayanmakta ve tedavi bu potansiyeli kullanmakatadır.  Vücudun kendisini n iyileştirme yeteneğini geliştirmeye yönelik kayropraktist uygulamalarda amaç, omurga manipülasyonu (el veya özel masalarla yapılan omurga  ayarlamaları veya omurganın düzeltilmesi olarak adlandırılır), omurgadaki dengesizliklerinin, sublüksasyonların (omurga çıkıkları veya kaymaları olarak adlandırılır) kaldırılması veya düzeltilmesidir.Bu tedavi yöntemi, tedavi edici özelliğinin yanında, korunma amaçlı da uygulanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, kayropraksi tedavisinde beyin ile vucut arasındaki iletişimi sağlayan omurilik sistemi ve bunu koruyan omurga sisteminin önemi büyüktür ve uygulama omurga üzerinden yapılır.  Beyinden başlayıp, vücuda dağılmadan önce omurilikten geçen sinirsel uyarılar ile organizmanın tüm yapılarını kontrol edilir. Omurganın doğal yapısındaki bozukluklar beyin ile organizma arasındaki iletişim ağında yetersizliğe neden olur ve organizma fonksiyonlarını sürdüremez hale gelir. Kayropraktik tedavi, omurgadaki doğal olmayan durumlara müdahale ederek, sinir sistemi aracılığıyla bozulan fonksiyonlarını kontrol etme becerisini vücuda geri kazandırmış olur. Bu şekilde kişinin kendisinin iyileştirme gücüde harekete geçirilmiş olur.  Kayropraktistler, omurgaya elle müdahale ederek baş, boyun,sırt ve bel ağrılarını tedavi ederler. Toplum tarafından gittikçe artan bir şekilde kabul görmesi ve kullanımının yaygınlaşması , kayropraktik uygulamaların etkinliğini desteklemektedir.

Modern kayroprakti nin temel hipotezi özetlenirse;

•    Omurga ve sinir sistemi aracılığı ile sağlanan orgabizmanın sağlığı arasında işlevsel bir ilişki vardır.

•    Omurganın mekanik bozuklukları, organizmanın işlevlerini olumsuz etkilemektedir.

•    Omurgaya uygulanan manuel  uygulamalar ıle omurganın işlevsel bozukluklarının düzeltilmesi

hastalığı iyileştirir veya sağlığı düzeltir.

Günümüzde kayropraktik tedavi, dünyanın birçok ülkesinde yasal olarak tanınmıştır. Dünya da yaygın olarak 100 den fazla ülkede kullanılmaktadır. Kayropraktik tedavinin  yaygın olarak uygulandığı ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yer almaktadır. Ozellıkle ABD ve Kanada bu uygulamanın en fazla rağbet gördüğü iki ülkedir. Kayropraktik tedavinin kullanımı özellikle ABD’de giderek yaygınlaşmakta olup, bu talebi karşılamak için kayropraksi uzmanı yetiştiren okul sayısı gittikçe artmaktadır. Kayropratistler tüm omurga hastalıklarının % 90'ından fazlasını tedavi edebilmektedirler. ABD'deki kayropraktik hastalarının önemli bir oranı (% 20 -% 30) 11 tedavi seansında iyileşmektedir.Türkiye için yeni denilebilecek bir yöntem olan kayropraksinin uğraş alanını ağırlıklı olarak  omurga oluşturmaktadır.Kayropraktik tedavi, geleneksel tıbbi kurumların dışında işlev gören "tamamlayıcı ve alternatif tıp" kategorisine giren bir tedavi şekli olarak olarak kabul edilse de, son yıllarda bu alanda yapılan bilimsel çalışmaların kayropraktik tedavi etkinliğini göstermesi, bu uygulamanın bilimsel olarak kabul edllmesi yönündeki yaklaşımları desteklemektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Akı Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)