Kekemelik Tedavisi ve Konuşma Terapisi

Yazar Mehmet Uyar • 17 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Kekemelik Tedavisi ve Konuşma Terapisi

Kekemelikkonuşmanın akıcılığını etkiler. Çocukluk döneminde başlar ve bazı durumlarda hayat boyu sürer. Bozukluk, konuşma seslerinin üretimindeki aksamalar ile karakterize edilir, ayrıca “dağılmalar” da denir. Çoğu kişi bazen kısa süreli deşarjlar üretir. Örneğin, bazı kelimeler tekrarlanırken diğerlerinin öncesinde “um” veya “uh” söyler.. Boşalmalar mutlaka bir problem değildir; Bununla birlikte, bir kişi çok fazla kelime ürettiğinde iletişimi engelleyebilir.

Çoğu durumda, kekemelik, en azından bazı günlük etkinliklerde bir etkiye sahiptir. Bir kişinin gerçekleştirmesi zor olan belirli aktiviteler bireyler arasında değişir. Bazı insanlar için, iletişim güçlükleri yalnızca belirli etkinlikler sırasında, örneğin telefonda konuşurken veya büyük gruplar öncesi konuşurken gerçekleşir. Bununla birlikte, diğerlerinin çoğu için, iletişim zorlukları, ev, okul veya işteki bir dizi etkinlik boyunca ortaya çıkar. Bazı insanlar bazı etkinliklere katılımlarını sınırlayabilir. Bu tür “katılım kısıtlamaları” genellikle, başkalarının nezaketsiz konuşmaya nasıl tepki vereceğinden endişe ettiği için ortaya çıkar. Diğer insanlar cümlelerinde sözcükleri yeniden düzenleyerek (çevreleme), konuşmak istedikleri şeyi unuttuğunu veya konuşmayı reddeden diğerlerinden hoşnut olmayan konuşmalarını gizlemeye çalışabilir. Diğer insanlar, kekeme nedeniyle bazı etkinliklere katılmalarının dışında kaldıklarını görebilirler. Açıkçası, kekemeciliğin günlük yaşam üzerindeki etkisi, kişinin ve diğer kişilerin bozukluğa nasıl tepki gösterdiğinden etkilenebilir.

Kekeme nasıl teşhis edilir?

Kekemelik Tedavisi

Bir kişinin kekemeliğini belirlemek kolay bir iş gibi gözüküyor. Boşalmazlıklar genellikle “öne çıkıyor” ve bir kişinin iletişimini kesiyor. Dinleyiciler genellikle bir kişinin kekeleme yaptığı zamanı tespit edebilir. Bununla birlikte, aynı zamanda,kekemelik, yalnızca bir kişinin gözlemlenebilir konuşmasından çok etkilenebilir. Kekelemeli konuşmanın bazı özellikleri dinleyicilerin algılamaları kadar kolay değildir. Sonuç olarak, kekemeliğin teşhisi, sertifikalı bir konuşma dili patologunun-konuşma terapisti- (SLP) becerilerini gerektirir.

Bir değerlendirme sırasında, konuşma terapisti, bir kişinin çeşitli durumlarda ürettiği konuşma dağılan sayısını ve türünü not alacaktır. Konuşma terapisti,ayrıca, kişinin boşalmalara tepki gösterdiğini ve bunlarla başa çıkma yollarını değerlendirecektir.Konuşma terapisti,sorunun daha da kötüye gidebileceği alay gibi faktörler hakkında bilgi toplayabilir. Kişinin yaşına ve geçmişine bağlı olarak çeşitli diğer değerlendirmeler (ör. Konuşma oranı, dil becerileri) de tamamlanabilir. Daha sonra kişi hakkında bilgi akıcılık bozukluğunun olup olmadığını belirlemek için analiz edilir. Eğer öyleyse, günlük aktiviteleri gerçekleştirme ve bu etkinliklere katılma becerisini ne derecede etkilediği belirlenir.

Küçük çocuklar için kekemenin devam edip etmeyeceğini önceden tahmin etmek önemlidir. Değerlendirme, çocuğun kekelemeye devam etme riskini tahmin etmek için tasarlanmış bir dizi test, gözlem ve mülakattan oluşur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Uyar Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları), Psikoloji Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)