Kekemelik

Yazar Rana Yazıcıoğlu • 5 Ekim 2021 • Yorumlar:

Kekemelik, bireysel farklılıkların belirgin ve etkili olduğu bir konuşma bozukluğudur.

Kekemelik yaşayan bireylerin her birinin birbirinden çok farklı hikâyeleri vardır. Farklı aileleri vardır, geniş ailelerinin tutumları, okul ortamlarının özellikleri farklıdır. İlk öğretmenleri destekleyicidir veya engelleyicidir. Yaşları farklı, ne kadar süredir kekeledikleri farklıdır. Tüm bunlar, bu konuşma bozukluğunun terapisini de tamamen kişiye özel kılar.

Bilimsel olarak yöntemler belirli ve tekili olsa da bir yöntemin bütün kekemelik danışanlarında etkili olacağını söyleyemeyiz. Bu sebeple terapistin birçok tekniği deneyimlemiş olması yetkin kullanım tecrübesi olması danışanın ihtiyaçlarını karşılaması açısından son derece önemlidir.

Çalışma yöntemi aynı olsa da bireysel ihtiyaçların farklılığı terapiyi yapılandırmaktadır. Bireylerde kekemeliğin ortaya çıktığı durumların başlıca rastlanılanları: topluluk önünde konuşurken, sınıfta sorulan soruyu cevaplarken, sunum yaparken, toplum içinde otoriteyi temsil eden ( baba, öğretmen, müdür, şef vb.) bireylerle konuşurken ortaya çıkan takılmalar; telefonda konuşurken, telsizle anons yapma durumunda ortaya çıkan takılmalar. Kalabalık ve yeni insanların olduğu arkadaş ortamında bile ortaya çıkıp konuşmayı tepe taklak eden takılmalar şeklindedir.

Her bir kekeleyen birey bu ortamlardan biri veya birkaçı ile aynı anda mücadele etmek zorunda kalabilir.

Takılmaların ortaya çıkmasına sebep olan ortamların doğallaştırılması ve ortamla karşılaştırmaların artırılıp yaşanan duygulara duyarsızlaşmayı sağlamak kekemelik durumunun düzelmesine destek verecektir.


 

KEKEMELİĞİM İLE İLGİLİ ÇALIŞMAKTA ZORLANIYORUM

Yıllardır yaşamın her yerinde konuşma becerinizi kullandınız ve konuşurken engellere takılıp zorlandınız. Zaten yoruldunuz. Şimdi ise ben bu zorluğun zorlukları ile daha yakından ilgilenip üzerinde çalışacağım kararı alacaksınız. Ama tabii kolay bir karar gibi gelmiyor size. Ne kadar haklı bir direnç yaşıyorsunuz. Kendinize  yaşadığınız engelleri aşmak adına ilk seferin şansını vermek her zaman için doğru adım olacaktır. İlk görüşme size başlama gücü verecektir. “ İyi başlamak, bitirmenin yarısıdır.”  (Aristoteles) 

Ve eklemek gerekirse,  yaşam içinde her an sizi yoran bu bozukluğu düzeltmek için çalışmaya başladığınız andan itibaren öncenizden adım adım uzaklaşacaksınız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Rana Yazıcıoğlu Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları) Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Rana Yazıcıoğlu

Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları) Uzm. Ody.

Randevu al