KEMİK KAYBINI ve OSTEOPOROZ'U ÖNLEMEKTE KURU ERİĞİN ÖNEMİ

Yazar Gökçe MıkOrtopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 11 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Teksas Üniversitesi'nde yapılan son araştırmada, özellikle iyonize olmuş radyasyondan kaynaklı kemik kaybınıönlemekte(radyoterapi gören kanser hastaları, astronotlar, radyasyonlu alanda çalışmakta olanlar ve nükleer kaza kurbanı olan insanlarda kemik kaybı daha sık görülmektedir)kuru erik yemenin faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.

Radyoterapi tedavisi gören hastaların iskeletlerinde bozulma ve kemiklerinde kırılganlık sıklıkla görülür.Kemik kaybı Osteoporoz (kireçlenme) hastalığına yol açar. Osteoporoz'la kemikler daha kırılgan ve travmalara karşı korunmasız ve savunmasız hale gelir, güçsüzleşir. Tüm dünyada her yıl 9 milyondan fazla Osteoporoz'dan kaynaklı kırık vakası söz konusudur.

Araştırmacılar, radyasyon sonucu gelişen Oksidatif Stres gibi, iyonize olmuş radyasyondan kaynaklanan kemik kaybının altındayatan mekanizmayı kontrol edebileceklerine inandıkları sayısız strateji üzerinde araştırma yapmışlardır. (Oksidatif stres bir hastalık değildir ancak hastalığa yol açabilecek veya hızlandırabilecek bir etkendir ve genellikle herhangi bir semptomu yoktur.Radyasyon, UV ışınları, yağ oksidasyonu, immunolojik reaksiyonlar, stres, sigara, alkol ve biyokimyasal redoks reaksiyonları gibi pek çok yolla oluşumu gerçekleşebilir.)

Araştırma ekibi, iyonize olmuş radyasyona maruz kalmış kobay fareleri üzerinde çeşitli antioksidan ve anti-inflamatuarlar test etmiş ve böylece kemik kaybının ve radyasyondan kaynaklanan çeşitli kemik hastalıklarının oluşmasını engellemeyi hedeflemiştir.

Ascorbic asit, N-acetyl cysteine, L-selenomethionine, dihydrolipoic asit, E vitamini, dihydrolipoic asit ve kuru erik kullanılarak yapılan testler sonucu kuru eriğin diğer antioksidanlar arasında en etkili antioksidan olduğu tespit edilmiştir.

Kemik kaybıyla ilişkili olan genler olan ;Nfe2l2, Rankl, Mcp1, Opg ve TNF-α genleri üzerinde yine önleyici anlamda en etkili olan Kuru Erik olmuştur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gökçe Mık Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)