KEMİK YETERSİZLİKLERİNDE KISA İMPLANTLAR GÜVENİLİR MİDİR?

(2015 Konsensus Raporu)

Kemik yetersizliklerinde kısa implantlar mı yoksa ileri cerrahiler ile kemik greftleme yaparak kemik yüksekliğini artirarak daha uzun implantlar kullanmak mi?
Biz çene cerrahlarini en çok ikileme düşüren noktalardan bir taneside sınırlı kemik yüksekligine sahip olan hastalarda tedavi seçenekleridir.
Eger hastamiza implant uygulanmasi gerekliyse ve hastamizin yeterli yükseklikte kemik yapısı yoksa iki tane seçeneğimiz vardir.
İleri cerrahi uygulamalar yaparak kemik yüksekligini ideal implant yerlestirebilecek hale getirmek yada kısa implantar kullanmak.

Kliniğimizde kısıtlı kemik yüksekligine sahip bir implant adayi varsa çok dikkatli karar vermek çok iyi analizlerde bulunup doğru hastaya doğru tedavi secenegini uygulamak gerekir.

İşin bu noktasi çok karisiktir ve gercekten çok büyük tecrübe gerektirir.

Hangi hastada kisa implantlar basarili bir sonucu garanti eder hangi hastada mutlaka kemik greftlemesi yapmak gerekir.

Hastamiza çok uzun yıllar kullanabileceği bir implant tedavisi garanti etmek isteriz.

Bu konu hakkinda bir karar verebilmem icin çok fazla makale okumam ve her iki tip ameliyatida yüzlerce kez yapmam gerektiğini bilmenizi isterim.
Ancak bilimsel olarak tüm dunya bu konuda ne diyor, en son araştirmalar neleri öneriyor,
bunları okumadan takip etmeden sadece kendi klinik deneyimlerimize dayanarak çalismanın dogru olamayacağını bildiğim icin bu konu hakkinda tüm makalelleri okuyup incelemiş ve tarafsiz olarak bir uzlasma raporu yayinlamiş bilim adamlarinin en son yapilmiş konsensus raporunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

BU KONU HAKKINDA YAYINLANMIŞ SON KONSENSUS RAPORU ÖZETİ

İmplant destekli protezler dişler için başarılı bir osseointegrsyonu saglayacak ideal kemik varliğina ihtiyac vardir.
İmplant uygulanacak kemiğin başarili bir primer stabiliteyi ( baslangic tutunma ) sağlayacak özellikte ve implanti tamamen sarabilecek kadar yeterli hacimde olmasi gereklidir.

İdeal bir implant boyu 10 mm ve üzerindedir. Hatta elverisli kemik varliginda 12 -13 mm boyunda implantlar kullanmak çok daha uygundur.

Yapilan pek çok araştirma ideal veya uzun implant boyunun uzun donem agizda kalmada cok daha basarili oldugunu gostermistir.
Şahsen bende 16 yıldır bu tip ameliyatları yapan bir çene cerrahisi uzmanı olarak okuduğum yüzlerce makale ve kisisel tecrübelerime dayanarak uzun implantlarin daha basarili oldugunu rahatlikla soyleyebilirim.

Ancak maalesef her hastada bu implant boylarini uygulayacak ideal kemik yuksekligi bulunmaz.

Bu durumda hastamizin mevcut kemik yüksekligi, bu kemigin kalitesi ve hacmi, bunun yaninda hastamizin ihtiyaci, yaşı, sistemik durumu, sigara aliskanligi, eksik dislerin bölgesi ve hatta hastamizin sosyal durumunun tamami yapacagimiz tedavi protokolunu belirlemede çok yardimci olur.

ÇOK CİDDİ KEMİK YETERSİZLİĞİ OLAN VAKALARDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Çok ciddi kemik eksikligi olan hastalarda yeniden kemik rejenerasyonu dışında baska bir secenek yoktur. Yeniden kemik oluşturmak sinüs yükseltme gibi bir bölgede ise partikül kemik greftleri ile çok çok güzel sonuç alınır.
Hastadan kemik almaya ikinci bir cerrahi saha oluşturmaya hiç gerek yoktur. Hatta rezorbe olmayan membranlar kullanarak GBR yöntemi ile partükül kemik grefleri ile bile çok güzel kemik oluşturmak mümkündür.
Ancak üst çene ön bölge ve alt çene arka ve ön bölgede ciddi bir kemik yükseltme gerekli ise bu durumda, altın standart otojen kemik dediğimiz hastamızın kendi kemiğini kullanmaktır.
Ağız içerisinde ramus blok greftleri daha öngörülebilir başarı sağlar ve benimde favorim budur.
Çok daha kapsamlı daha geniş kemik gereksinimi olan vakalarda ise en güzel sonuçları kalça kemiği denilen iliac kemikten greft alarak başarmaktayım.
Bu bölge vücudun kemik bankası gibidir ve gerketiğinde tam bir üst çeneyi yeniden onarabilecek kadar kemik alma imkanı vardır.

Bu ameliyatlar çok çok tecrübeli ellerde işine çok hakim bir ekip tarafından yapılmalıdır.
Genel anestezi altında yapılır ve bir kaç gün hastane yatışı gerektiren ameliyatlardır.

Ancak bir grup hasta varki gri saha dedigimiz 6- 9 mm civarinda kemik yapisi olan hastalardir. Bu hastalarda ideal implant boyuna ulasabilmek icin vertikal yukseltme ameliyati mi yoksa 6- 8 mm lik kisa implantlar mi secilmelidir.

Yayinlanan 2015 konsensu raporu gostermistir ki kisa implantlar ile uzun implantlar ile birlikte kemik grefti uygulamlari benzer basarili oranlarina sahiptir.

Fakat kemik grefti uygulamlari daha uzun tedavi suresi, daha uzun iyilesme donemi, daha fazla komplikasyon ve ilave maaliyetleri beraberinde getirmektedir.

Kısıtlı kemik varlığında 6-8 mm lik kisa implantlarin kullanimi daha mantıklı görünmektedir.

 

Ancak kisa implant kullanilacagi zaman mevcut kemik hacmi ve kemik kalitesi çok önem tasimaktadir.

Kisa implantlari tercih edecegimiz zaman standart capli implantlardan daha geniş implantlari kullaniyor ve sayisini artirmaya calışıyorum.

Standart implant caplari olan 3,5- 3,8 ve 4mm capli olan kisa implantlari kullanmiyorum.
Yani 3,5- 4 mm çapında 6 mm boyunda bir implantin uzun dönemde ciğneme yüklerini taşıyabilmesi çok mümkün degildir.

Bu nedenle 6- 8 mm boyunda kisa implant kullanacaksam mutlaka 5 yada 6 mm çapında implant kullanmaya ve implant sayisini artirmaya çalisiyorum. Ancak bunuda yapabilecek kadar bir kemik miktari yoksa ileri greftleme prosedürleri uyguluyorum.

Aksi takdirde garantili edilebilir bir basaridan söz etmek oldukca zordur ve bu konu hasta ile çok ayrıntılı bir şekilde konuşulmalıdır. Eğer hasta ileri cerrahi işlemler istemiyor ise kısa ve ince implant kullanımının çok uzun ömürlü olamyacağını bilmelidir. Ben bu nedenle ileri kemik greftleme islemleri uyguluyorum.

Kalan kemik yuksekligi 5 mm den daha az ise implant uygulayabilmek icin mutlaka dikey kemik greftleme proseduru gerekli olacaktir.

Bu ameliyatlar icin basirisi kanitlanmis pek çok teknik vardir. Bunlar ust cene arka bolgede çok sık uyguladigimiz sinus lifting operayonudur.

Sadece ust cene arka bolgeki dikey kemik eksiklikleri icin kullanilabilen bu yontem son derece basirili olmaktadir.
Bunun disinda kalan bolgeler icin agiz icerisinden yada agiz disindan iliac kemik dedigimiz legen kemiginden bir miktar kemik alarak dikey ve yatay kemik yukseltme ameliyati yapiyorum.
Bu tip vakalarda mumkunse agiz icersinden kemik alarak greftleme proseduru yapmayi daha dogru buluyorum. Ancak agiz icerisinden alinabilecek grefter miktari yeterki olmayacak ise iliac ( LEGEN KEMIGI) kemik grefti tercih ediyorum.

Çene cerrahisinin ciddi bir uygulama alani olan ileri kemik onarimlarinin çok tecrubeli cerrahlar tarafindan yapildigi zaman sonuçlari çok başarılıdır ve bu başarı ongorulebilir bir başarıdır.
Bende siklikla bu tür ameliyatlari yapmaktayim. Hastalar ve biz doktorlar için nispeten yorucu ve maaliyetli olsa da tecubeli ellerde sonuçlari çok başarılı ve yüz güldürücü olmaktadir.

Ancak bu tur ameliayatların ameliyat sonrasi iyileşme donemi daha uzun, nispeten daha sıkıntılı ve hastane de yatiş genel anestezi gibi ek maliyetlerde eklendigi icin maaliyetleri de daha yüksektir.

Bunun disinda nispeten kullanim alani kisitli olsada BOX teknik dedigimiz yeni bir uygulamada yapmaktayim.

Özetle kemik yetersizliklerinde, kisa implantlar doğru endikasyon ve doğru hasta seçimi ile çok başarılı olarak çalışmaktadır. İleri cerrahiler ile hastaya ilave sıkıntı vermemek, maaliyetleri ve komplikasyon risklerini minimale düşürmek adına kısa implant kullanımı akıllıca görünmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)