Kepçe Kulak Ameliyatı

Sahip olduğumuz genler vücudumuzu oluşturan organların yapısını ve şeklini belirlemektedir. Kulaklarımızın da şekli kişiden kişiye göre değiştiği gibi her iki kulağımız arasında da farklılıklar vardır. Kulakların kepçe olması özellikle çocuk yaşlarda psikolojik yapıyı olumsuz etkilemektedir. Bu durum çocuğun içe kapanmasına ve sorunu kendi içerisinde gerektiğinden fazla büyütmesine neden olmaktadır. Daha sonraki yaşlarda saçlarını uzatmak ve kulaklarını saçları ile kapatıp mevcut fiziksel görünümünü gizlemeye çalışmaktadır. Kız çocukları için bu yöntem uygun olsa da erkek çocuklar için pratik bir yöntem değildir.

Değişik şekillerde ve sayıda kepçe kulak vardır. Bunların düzeltilmesinde farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Cerrahi girişim kulağın kepçe görünümünü ortadan kaldırmakta ve kulağa anatomik bir görünüm kazandırmaktadır.

Kepçe kulak ameliyatının temel amacı kulağın görünümünü olumlu yönde geliştirmektir. Başarı ile uygulanan plastik cerrahi ameliyatlarından bir tanesidir. Ameliyat ve beklentilerinizi bizimle tam ve açık yüreklilikle konuşursanız sonuçtan memnun olmamanız çok düşük olasılık dahilindedir.

BU AMELİYAT İÇİN UYGUN MUYUM?

Ameliyat için uygun olup olmadığınız kliniğimizde yapılacak bir görüşme ve fizik muayene sonrasnda ortaya konabilir. Sigara içmeniz kan damarlarından geçen kan miktarını azaltacağından dokuların beslenmesi dolayısı ile yara iyileşmesi yavaş olacaktır. Aspirin ve benzer ağrı kesiciler içmeniz kanama riskini arttıracağından bu ilaçları ameliyattan bir hafta önce bırakmanız gerekmektedir. Bazen tek bir kulakta kepçe görünümü olsa dahi simetri için her iki kulağa da girişim gerekebilir.

AMELİYAT NELERİ İÇERMEKTİR?

Cerrahide temel amaç kepçe kulağın düzeltilmesidir. Yöntem kulağın normal anatomik şeklini ve yapısını bozmadan kıkırdağın yumuşatılarak arkaya doğru yatırılmasını içerir. Cerrahi girişim kulağın arkasından yapılan yaklaşık 4 5 cm.lik kesiden yapılmaktadır. Yara izi böylece kulak arkasında kalmakta ve kesinlikle görülmemektedir. Ameliyat bittikten kesiye dikiş konulmakta ve daha sonra kulak içerisine pamuk yerleştirilerek sadece saç bandı takılmaktadır. Hasta ikinci günde duş alacak duruma gelmektedir.

NE TÜR ANESTEZİ UYGULANMAKTADIR?

Kepçe kulak ameliyatı genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır.

AMELİYAT SÜRESİ NE KADARDIR?

Ameliyat genellikle 1 1.5 saat sürmektedir.


AMELİYATTAN SONRA NELER MEYDANA GELMEKTEDİR?

Daha önce bahsedildiği gibi ameliyattan sonra kulakta kalın kabarık sargılar yerine saç bandı yada tenisçi bandı olacaktır. Bu band iyileşme sürecinde kulakların yeni pozisyonunu korumalarına ve dikiş üzerine binen yükü azaltmaya yardımcı olacaktır. Uyku esnasında sağa ya da sola dönmelerde kulağın yeni yapısını korumakla birlikte ağrıyı azaltacak ve rahatlık sağlayacaktır. Bandaj bu ameliyatın en sıkıcı parçası olsa da, iyi bir sonuç için kaçınılmazdır. 2 hafta süre ile tam gün kullanılan bandaj daha sonraki 6 hafta süresince sadece akşamları kullanılır.

AMELİYATTAN SONRA NELER OLMAKTADIR?

Bandajlar alındıktan sonra kulakta şişlik ve morartılar olacaktır. Morarma ve şişlikler yaklaşık 3 hafta süre alacaktır. Şişme olmasına rağmen kulaktaki açılanmanın azaltılmış olduğu kolaylıkla fark edilebilir. 

YARA İZİ  NASIL OLMAKTADIR?

Kulak arkasında oluşan izin fark edilmesi imkansızdır.

AMELİYAT ESNASINDA VE SONRASINDA NE GİBİ PROBLEMLERLE KARŞILAŞABİLİRİM?

Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi kepçe kulak ameliyatlarında da riskler vardır. Bu ameliyat deneyimli bir plastik cerrah tarafından yapıldığında riskler en aza indirgenir. Bu ameliyattan sonra en çok karşılaşılan problem kıkırdak yüzeyinde meydana gelen düzensizliktir. Bizim kullandığımız yöntemde kıkırdakta belirgin bir düzensizlik meydana gelmesi söz konusu değildir.

Erken dönemde kanama meydana gelebilir. Çok titiz çalışmaya rağmen küçük kan damarlarından sızmalar olabilir ve kan deri altında birikebilir bu durumda kanın dışarı boşaltılması gerekebilir. 

Aşırı şişlik ve morarmalar ciltte yer yer su toplanmasına ( bül) neden olabilir. Bunlar kendiliğinden ortadan kalkar ve 4 hafta içerisinde tamamen iyileşme sağlanır.

Kepçe kulak ameliyatının, kulağın duymasına herhangi bir yan etkisi yoktur. Ameliyattan sonra meydana gelebilecek tüm olumsuz etkileri önerilerimizi yapmak suretiyle en aza indirgeyebilirsiniz.

NORMALE NE KADAR SÜRE İÇERİSİNDE DÖNEBİLİRİM?

Erişkinlerin çoğu bandajlar çıktıktan hemen sonra bir kaç günde işlerine dönebilirler. Bununla beraber hafif şişlik ve morluk 1-2 hafta sürebilir. Çocuklarda çarpmalardan korunmak koşuluyla bir hafta sonra okula gidebilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Can Kopal Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)