KEPÇE KULAK ESTETİĞİ

Günümüzde kepçe kulak deformitesi, toplumun %5’inden daha çoğunu etkiler. Her ne kadar hasta üzerindeki fizyolojik etkisi önemsiz olsa da, psikolojik ve estetik olarak ciddi etkileri olur. Kepçe kulak deformitesi temelde, kulak kepçesinin kafatasıyla yaptığı açının fazla olmasından, dış kulak kıvrımının oluşmamasından ve kulak kepçesinin derinliğinden oluşur.

Kulağın gelişimi: 1 yaşında, erişkin kulak genişliğinin %90’ına, 10 yaşında % 97-99’una ulaşılır. Kulağın uzunluk gelişimi daha yavaş olur. Şöyle ki 1 yaşında kulak uzunluğunun %75’i, 10 yaşında %93’üne ulaşılır.

Ameliyat zamanının planlanması: Ameliyat zamanının seçiminde, kulak gelişiminin yeterliliği, deformiteden kaynaklanan psikolojik stres, kulak kıkırdağının esnekliği göz önüne alınır. 6 yaşından sonra kulak kıkırdağı sertleşmeye başlar. Yapılan bir araştırmada gösterilmiştir ki 6 yaşından önce ameliyat edilen hastalarda, prosedürden 10 yıl sonra nüks oranı (tekrarlama riski) % 1.8; bununla beraber 6 yaşından sonra ameliyat edilen hastalarda ise % 30’dur. Bu sebeplerle sıklıkla okula başlamadan önce bu hastaların ameliyat edilmesini önerilir. Aynı zamanda, çocuk okulda arkadaşlarının alaylarına maruz kalarak stres yaşamaz.

Ameliyat tekniği: Kepçe kulak ameliyatı çocuklarda genel anestezi, erişkinlerde ise bölgesel anestezi ile yapılır. Kulak arkasından yapılan kesi ile çalışılır. Ameliyattan sonra 3-5. gün pansuman açılır. Bir hafta -10 gün arası dikişler alınır. Daha sonra hastanın 3 hafta sürekli, ardından 1 ay da geceleri tenisçi bandajı kullanması istenir.

Komplikasyonlar (İstenmeyen sonuçlar): Aşağıda saydığım komplikasyonlar kitabi bilgi olup, hastanın bilgilendirilmesi mutlaka gereklidir. Ancak pratikte, kendi hastalarımda neredeyse hiçbiri ile karşılaşmamaktayım.

  • Enfeksiyon: Ameliyat sırası ve sonrasında antibiotik kullanımı ile bu komplikasyon engellenir.
  • Hematom (Kan toplanması): Bu bölge kan toplanmasının çok sık görüldüğü bir bölge olmamakla beraber, ameliyattan sonra kulaklarda oluşabilen şiddetli ağrının sıklıkla sebebidir. Bu durumda pansumanın açılıp içeride birikmiş kanın boşaltılması gerekir. Ancak ameliyatta titiz çalışılması, en ufak damarların bile tutulması ile bu komplikasyona pek sık rastlanmaz.
  • Asimetri: Çift organların hiçbiri tamamen simetrik olmayıp, minimal asimetrilerin olması normaldir.Eğer ciddi asimetri varsa bu düzeltilmelidir. İyi bir planlama ile bu komplikasyonla da karşılaşmıyoruz.
  • Overcorrection (Fazla düzeltme): Kulakların kepçeliğinin giderilirken kafaya çok fazla yapıştırılmasıdır. Bu son derece doğal olmayan bir görünüme yol açar. Tamamen cerrahın yeteneği ve tekniği ile ilgili bir sonuçtur. Bence bu deformite ile karşılaşılacağına, yeterli miktarda düzeltilerek doğal bir sonuca ulaşmak çok daha doğrudur.
  • Nüks (Tekrarlama riski): Bu risk, kullanılan tekniğe, cerrahın kulak biomekaniğini ve kıkırdağını doğru değerlendirmesine, ameliyat sonrası bandajın düzenli kullanılıp kullanılmamasına göre %1-30 arasında değişir.

Sonuç: Kıkırdağı bükme, eğme, dikişle şekillendirme, kıkırdak çıkarılması, zayıflatılması ve şekillendirilmesi gibi yüzlerce ameliyat tekniği tanımlanmıştır.Kulak yapısı ve anatomisinin, hastanın deformitesinin klinik olarak doğru değerlendirilmesi, cerrahın yeteneği ve hastaya uygun tekniğin seçilmesi, operasyonun mümkünse okul öncesi dönemde yapılması, ameliyat sonrası maksimum estetik sonucun alınmasını sağlar.


 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Esra Çelik Şenel Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)