Kepçe Kulak Estetiği

Yüzdeki estetik görünümün en önemli yapılarından birisi de kulaklardır. Kepçe kulak dediğimiz deformite, kulak kepçesinin normal açısının dışında öne daha fazla eğilmesiyle ortaya çıkar. Kulağın kafa ile yaptığı açı, olması gerekenden daha geniştir. Kulağın üst 2/3 lük kısmında olması gereken kıvrımlar oluşmamıştır ve kulak düz görünür.  Genellikle boyutları normal olmasına rağmen, öne doğru çok belirgin olduklarından büyük gibi görünür. Önden bakıldığında kulakların büyük görünmesi her yaşta insanı rahatsız edebilen bir durumdur.   

En Erken Kaç Yaşında Yapılabilir?

Kulak gelişiminin %80-90’ı 6 yaşında tamamlanır. Yani 6 yaşından itibaren bu ameliyat yapılabilir. Çocuk okula başlamadan kulak estetiğinin yapılması psikolojik açıdan yararlı olur. Bu yaşlardaki çocuklar biraz acımasız olabildiğinden, kepçe kulak deformitesine sahip çocuklarla dalga geçebilmektedirler. Ne kadar erken yapılırsa kişinin dış çevrede karşılaşacağı sosyal problemler de o kadar az olacaktır.

Ameliyata Karar Verilmesi           

Kulak şeklinizle ilgili sorununuz var bir tür ameliyata karar veremiyorsanız, kulak estetiği konusunda deneyimli bir plastik cerraha başvurmalısınız. Doktorunuz, kulağınızın deformite derecesini, kulak ameliyatının ne kadar gerekli olduğunu, ameliyat sürecini ayrıntılı anlatacaktır. Bu, sizin kararınıza yardımcı olacaktır.      

Ameliyat Nasıl Yapılıyor? 

Genel veya lokal anestezi altında yapılmaktadır.12 yaşına kadar çocuklarda genel anestezi ile yapılmakta, özel bir durum olmadığı sürece büyüklerde lokal anestezi tercih edilmektedir.  Ameliyat 1-2 saat aralığında sürer.

Kulak arkasından yapılan bir cilt kesisi ile kıkırdak yapı ortaya konulur. Kıkırdak dokusuna genellikle kalıcı dikişler kullanarak şekil verilir ve kulak kepçesini kafaya yakınlaştıracak dikişler konulur. Bazı durumlarda kıkırdaktan bir miktar çıkarmak da gerekebilir. Uygulanması gereken teknik genellikle kulaktaki probleme göre seçilir. Kulak arkası deri eriyebilen estetik dikiş ile onarılarak kulak ameliyatı tamamlanır. Pansuman yapılır. Lokal anestezi altında ameliyat olan hastalar aynı gün evlerine gidebilirler.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Kulak estetiği ameliyatından bir gün sonra pansuman değiştirilerek kulağın tümünü örtecek çok sıkmayacak kıvamda bir saç bandı takılır. Bu bant yaklaşık 3 hafta devamlı kullanılmalıdır. Gündüz kullanılamayacaksa bile akşam eve gelindiğinden sabaha kadar takılmalıdır. Bu sayede eski haline dönmek isteyen kıkırdağı tutan dikişlerdeki yük azaltılmış olur. Kıkırdak sertleşerek yeni pozisyonunda iyileşir. Saç bandının bir başka fonksiyonu da kulak estetiği sonrasında ilk günlerde ödemi azaltmak, şişliğin biraz daha çabuk düzelmesini sağlamak ve uyurken kulağın yastığa sürtünmesini ya da zorlanmasını önlemektir.
Kulakta birkaç hafta sürecek bir hissizlik olabilir. Bu dönemde saç kurutma ve fön işlemlerinden uzak durulmalıdır.

Kulağın büküleceği herhangi bir aktiviteden bir buçuk ay kadar kaçınılmalıdır. Erişkinlerin çoğu işlerine aşağı yukarı dört yedi gün içinde dönebilirler. Çocuklar yedinci günden sonra okula gidebilirler, ancak aktivitelerde dikkatli olmaları gerekir.

İyileşmeden sonra kulak arkasında ince beyaz bir çizgi şeklinde iz kalması normaldır. Bu iz tam olarak kulak arkası oyuğa geldiği için görünmesi ve anlaşılması mümkün değildir.

Ameliyat sonrası görülebilecek sorunlar nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi, kanama riski burada da geçerli. Kanama hematom dediğimiz kan birikmesi şeklinde olabilir. Bu kolaylıkla farkedilip hemen boşaltılabilir. Enfeksiyon kulakta korktuğumuz bir komplikasyondur. Kulak kıkırdağı zor iltihaplanmakla birilkte eğer iltihaplanır ise hıza ilerleyen ve kulak şeklini bozabilen bir probleme dönüşebilir. Bunlar erken dönemde görülme riski olan sıkıntılardır.

Geç dönemde ise en önemlisi asimetridir. Birçok hastanın zaten ameliyattan önce de bir miktar asimetrisi olmakta ve bunu gidermek zaten her zaman mümkün olmamaktadır. Bir diğer sorun kulakların kafaya çok yakınlaştırılması olabilir. İdeal kulak şekli kafadan biraz ayrık durur ve çok çok yapışık olması en az kepçe olması kadar kötüdür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Adem Özkan Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Adem Özkan

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al