Ketojenik Diyet

Yazar Gökhan TığlıDiyetisyen • 21 Nisan 2020 • Yorumlar:

Bütün kış boyunca montun ve kazağın altında pusuda bekleyen 3 kilo fazlalığa neden olan göbeğin sahnelere çıkma zamanı yaklaşıyor. Kışa başlarken üyelik yaptırıp sadece 2 kere gittiğiniz spor salonlarının da taksitleri bitmişken erken rezervasyonlarla indirimli tatil programları satın alınmaya başlandı bile. Peki siz geçen sene aldığınız bikininin veya dar kıyafetlerin içine girmeye hazır mısınız ? Kış ayı boyunca aldığınız fazla kilolarından bir hafta içinde kurtulacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız diyet için planlı hareket edip erken karar vermenizde fayda var. Zayıflamak için profesyonel yardım almak sizin en kısa sürede sağlıklı ve kalıcı kilo vermenizi sağlayacaktır.

Sağlıklı beslenme konusunda meraklı okurlarımız uzun zamandır, yediklerinize dikkat ediyorsunuz. Ancak ne yaparsanız yapın. üzerinize yapışıp kalan bu kilolardan kurtulamıyorsanız hatta aç gezmeyi bile göze alıp kas kaybediyorsunuz. Fakat az yiyin çok spor yapın önerileri ile çözüm bulacak kadar kolay değildir.
Tarihçesi: 1920’lerin başında epilepsi tedavisinde kullanılmaya başlanan bu uygulama, ilerleyen dönemde kanser hastalarında da uygulanmış, kanser hücrelerinde büyümenin ve metastaz oluşumunun yavaşladığı gözlemlenmiştir. Ardından 2003-2010 yılları arasında tip-2 diyabet, insülin direnci, dislipidemi ve hipertansiyon ile karakterize gelişen obezite hastalığının önlenmesinde birincil tedavi olarak kullanılmış ve halen Avrupa’nın bir çok ülkesinde ve Amerika’nın san Francisco eyaleti slikon vadisinde en popüler diyet olma niteliğini taşıyor.

Bugün ketojenik diyet neden bu kadar popüler?

  1. Hızlı ve sağlıklı ve kalıcı şekilde kilo kaybettirir

  2. Kan şekeri ve insülin dalgalanması olmadığı için açlık ve yorgunluk hissedilmez

  3. Kas kütlesi korunur ve artırılır.

  4. Bölgesel zayıflama ve selülit tedavisinde kombine uygulamalarda başarılıdır.

  5. Kolay uygulanabilirdir.

  6. Hızlı kayıplar ile diyete olan motivasyonu artırır.

Bu diyetle haftada ne kadar kilo verilebilir ?

Bireye göre değişmekle birlikte ortalama haftada en az 1,2-2,0 kg arasında yağ kaybı ve 1 haftada 1 beden incelme meydana gelir.

Bu diyet neden bu kadar etkili ve vücutta neler değiştiriyor.
Ketojenik diyet karbonhidrat dışı enerji kaynağı olan protein ve yağlardan elde edilen bir diyet türü. Vücut kendine enerji elde etmek için kan şekeri olan glikozu kullanırken bu beslenme tedavisi ile birlikte Glikojen depolarını boşaltarak vücut yağlarınnı parçalayıp trigliserit dediğimiz yağ moleküllerini enerji olarak kullanmaya başlar. Optimum besin bileşenleri ile birlikte  Size uygun hazırlanan ketojenik diyette kas kaybı yaşamadan fazla vücut yağlarınıza veda edersiniz.

Peki bu diyeti nasıl uygulayabilirim?

Ketojenik diyet düzenli bir takip gerektiren bir uygulamadır. Yapılan ölçümler ve tetkikler neticesinde diyetisyeniniz tarafından hazırlanan beslenme programı ile birlikte  tavsiye edilen besinleri kullanarak başlayabilirsiniz. Bu diyette ürünler kolay hazırlanabilir ve kolay muhafaza edilebilirdir. Bu sayede öğününüzü kolayca yanınızda taşıyabilir ve bugün nerede ne yiyeceğim diyetime uygun besinleri bulabilecekmiyim endişesinide ortadan kaldıracaktır.

Neden yardımcı gıdalar tüketmeliyim?

Öncelikle yardımcı gıdalar tüketmek zorunda değilsiniz. Diyetin devamlılığı ve besin çeşitliliği ve beslenme tedavisinin sürdürülebilirliği açısından destek kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Ketojenik diyet için tavsiye edilen bu ürünler ketojenik diyet için besin bileşenleri açısından optimize edilmiş ürünlerdir. Ürünler süt, yumurta, bezelye, buğday gibi ürünlerden protein eldesi ile üretilmiştir.

Ürünler arasında neler var?

Ürünler çeşitlilik bakımından oldukça zengindir. Gün içinde sürekli tükettiğiniz besinler formatındadır. Örnek verecek olursak kızarmış ekmek, makarna, kraker, kurabiye, çorbalar, çikolata bar, çikolatalı içecek, puding, smoothieler. Formunda yapılmış düşük karbondiratlı yüksek ve kaliteli proteinlerden yapılmış ürünlerdir. Bu ürünlerin yanında diyetisyeninizin uygun gördüğü sebze ve diğer bir kaliteli protein kaynağını da kullanabileceksiniz. Bu sayede diyet sizi sosyal yaşantınızdan alıkoymayacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Gökhan Tığlı

Diyetisyen Uzm. Dyt.

Randevu al