Kıl Dönmesi

Yazar Yasir GözüGenel Cerrah • 9 Haziran 2021 • Yorumlar:

Kıl Dönmesi Nedir?

Halk arasında “Kıl Dönmesi" olarak bilinen “Pilonidal Sinüs” hastalığı, cildin dış yüzeyinden deri altına giren kılların oluşturduğu kistik yapıya denir. Bu kıl yuvası, kıl ve yabancı cisimlerle dolup iltihaplanır. Daha sonrasında bunu boşaltmak için derinin birtakım yollarla, kanallar oluşturmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.

Deri altına giren kıllar, tutunup bu bölge içerisinde bir kist oluştururlar. Burada oluşan reaksiyonel sıvı, zaman zaman kılın giriş deliklerinden dış bölgeye doğru akıntı yapar. Bazen de akıntı oluşturmadan, bölgede hastanın fark ettiği bir sertlik, şişlik veya apse oluşumuyla kendisini gösterebilmektedir. 

Sırt ve enseden dökülen kıllar, kuyruk sokumu üzerinde toplanırlar ve cildi delerek deri altında birikirler. Kuyruk sokumunda çok sık oluşmasının nedeni ise bölgedeki çukurun derinliği, bireyin devamlı oturarak çalışması, çok sık terlemesi, cilt hassasiyeti ve genetik faktörler olarak sıralanabilir.

Kıl Dönmesi Kimlerde Görülür?

Erkeklerde yapı olarak daha fazla kıl olduğu için kadınlara oranla daha fazla rastlanılır. Kadınlarda ise genellikle ince tüylerin dökülmesiyle oluşur. Kıl dönmesinin en sık görüldüğü yaş aralığı ise 15-25 yaş arasıdır.

Kıl Dönmesinde Belirtileri Nelerdir?

Pilonidal sinüs, deride sadece bir çöküklük görüntüsüyle ya da semptomsuz bir kist halinde kendisini gösterebilir. Sinüs, enfekte olduğu zaman, değişik boyutlarda apselerle sonuçlanabilir. 

Diğer belirtiler arasında ise sıvı toplanması, akıntı, kaşıntı, sertlik ve şişlik yer alır. Kimi zaman iç çamaşırdaki leke tarzı akıntılardan fark edilebilir. Ayrıca otururken şişlik, sertlik, kızarıklık veya ısı artışı gibi bulgular da kıl dönmesinin yaygın belirtilerine eklenebilir. Kıl dönmesi kimi zaman kendisini direkt apse ile de gösterebilir. 

Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kıl dönmesi tedavisi için öncelikle apse dönemlerine dikkat etmek gerekir. Eğer apse oluşmadıysa, ağrı kesici ve antibiyotik tedavisine başvurulur. Apse oluşması halinde ise antibiyotik tedavisinin yanı sıra apse drenajı da uygulanır. Eğer apse belirginleşmişse, bunun drenajı bir sağlık kuruluşunda, lokal anestezi altında gerçekleştirilmelidir. 

Kıl dönmesi ameliyatı; hastane ortamında, orta büyük kıl yuvalarının, çevredeki temiz dokuyla birlikte çıkartılıp, kalan boşluğun, primer onarım ya da yandan doku kaydırmayla, tedavi gerçekleştirilir.

Kıl Kökü İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Folikülitin oluştuğu bölge, hasta tarafından sıcak kompreslerle rahatlatılmalı ve nazikçe temizlenmelidir. İyileşme göstermeyen iltihaplarda doktor muayenesi önemlidir. Oldukça ilerlemiş vakalarda ise iltihap üzerinde kesi yapılması gibi küçük bir cerrahi müdahaleler gerekebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)