Kilo Kontrolü Üzerine Sorular

Yazar Merve Topuzoğlu ÇapaşDiyetisyen • 23 Eylül 2022 • Yorumlar:

  1. Kilo Kontrolünde Tek Başına Diyet Yeterli Midir?

Tek başına diyet ve egzersiz kilo vermede etkili olabilir; ama her ikisinin de avantaj ve

dezavantajları bulunmaktadır, fakat birlikte uygulandığında avantaj ve dezavantajları birbirlerini olumlu yönde etkilemekte ve denge sağlanmaktadır.

Diyetle oluşan negatif enerji dengesi, zayıflama programının başlangıcında hızlı kilo vermeyi

sağlayabilir. Bu durumda yağsız vücut kütlesi ve dinlenme metabolik hızı azalır. Egzersiz

daha az kilo kaybına neden olur, ama yağsız dokunun korunması ve artışını sağlar. Dinlenme metabolik hızın azalmasını önler.

Diyetle kilo kaybında %75 yağ kaybı, %25 protein kaybı olur. Diyet egzersizle birlikte uygulandığında ise protein kaybı sadece %5 olmaktadır.

  1. Egzersiz Yapıyorum Ama Hala Kilo Veremiyorum?

Kişiler egzersiz programına başlayınca hemen kilo vermeyi bekler ve hızla kilo verememekten yakınırlar. Vücut ağırlığı, egzersiz programının başlangıcında değişmeyebilir, fakat vücut kompozisyonu değişebilir.   

Egzersizle yağ dokusu azalmakta, fakat vücudun diğer dokularındaki özellikle kas dokusundaki artış, kilo kaybını engellemektedir. Egzersiz programı devam ettikçe kilo kaybı başlamaktadır. Egzersizin başlangıcında az veya hiç kilo verilmemiş gibi görünse de vücut bileşimindeki bu değişiklik arzu edilen bir durumdur. Çünkü vücut yağı kayba uğramıştır.

Egzersize uyum sonucu oluşan bu değişiklikler 1 ay süre alabilmektedir. Daha sonra egzersizin gerektirdiği enerji kaybına bağlı vücut ağırlığı azalmaya başlamaktadır.

 

3) Kilo Verdikten Sonra Tekrar Kilo Alır Mıyım?

Başarılı kilo kaybı ve kilo kontrol programlarında en önemli özellik vücut ağırlığını sabit tutmak veya azaltmakdır. Bunu yaşam şekli haline getirmek en önemli ilkedir.

Davranış değişikliği, egzersiz ve diyet programları hafif şişmanlar için yeterlidir. Morbid şişmanlar için ise sağlıklı kiloya ulaşmak için ek eğitim ve beceri, sosyal destek, profesyonel izlem gerekebilmektedir.

Kişi kilo kaybı tedavisi sırasında elde ettiği olumlu alışkanlıkları bırakmazsa, fiziksel aktivitesini  gereğinden fazla artırarak veya çok düşük enerjili diyet yaparak kilo vermediyse, sağlıklı yöntemlerle kilo verdiyse ve tedavi sonrası koruma programına alınmışsa tekrar kilo almaz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)