Kilo Vermede Bilimsel Kanıtlarla Desteklenmiş 5 İpucu

Yazar Merve GürselDiyetisyen • 26 Ekim 2020 • Yorumlar:

Yıllar boyunca, kilo vermek için kereviz suyu sıkmış, bilinmeyen karışımlar hazırlamış, kilo verdiren tarifler hazırlama telaşeleriyle kulaktan dolma kilo verme tavsiyelerini sık sık duymuşsunuzdur. Acı taraf şu ki, bu ipuçları herhangi bir sağlık uzmanlığı olmayan kişiler tarafından kesin çözümmüş gibi destekleniyor ve yayılıyor olmasıdır.

Kilo vermek istiyorsanız, Mayo Clinic uzmanlarının desteklediği bu beş basit ipucunu deneyin.

1-Televizyon İzlerken Asla Yemek Yemeyin

Çalışmalar, günde en az iki saat televizyon izlemenin kilo alımının artmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Asıl neden: Hareketsizken, bilinçsizce yutma veya çiğneme ihtimalinin yüksek olmasıdır. 

2- Çoğu Zaman Gerçek Yemek Yiyin 

İşlenmiş gıdaları sınırlayın ve diyetinizi mümkün olduğunca çok taze ve gerçek gıda ile doldurun. 

  1. Dışarıda Yemek Yemeyi Bırakın 

Dışarda yemek yediğinizde porsiyonları kontrol etme ve öğünleri planlama zorluğu, kilo verme çabalarınızı boşa çıkaracak veya bozacaktır. 

  1. Daha Fazla, Daha Sık Etkinlik Yapın 

Her gün hareket etmek için elinizden geleni yapmayı göreviniz haline getirin, gerçekten çok  önemli! 

5. Daha Gerçekçi Hedefler Belirleyin.   

Çoğu insan bir kilo verme hedefinde: " 30 kilo vermek istiyorum" gibi bir nihai sonuca odaklanır. Ancak asıl "performans hedefleri" eylem odaklı olanlardır mesela "Her gün 30 dakika yürüyeceğim" veya "dört porsiyon sebze yiyeceğim" gibi hedefler kişiyi hedefe götüren adımlarda teşvik eder.  

Kilo verme hedefiniz için hangi eylemlerin sizi ideale götüreceğini planlayın ve bunları bir deftere yazın. Mesela "Her sabah kahvaltı yap" veya "Asansör yerine merdivenleri kullan" gibi performans hedefleri, diyette başarılı olmanıza yardımcı olacaktır. 

Son olarak; Kasım 2019'da JAMA Internal Medicine'de yayınlanan bir çalışmada bu süreçte diyetisyenden destek almanızın plana daha fazla uyumla kilo kaybınıza yardımcı olabileceğine dair kanıtlar da vardır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar