Kilo Vermek

Yazar Merve Topuzoğlu ÇapaşDiyetisyen • 23 Eylül 2022 • Yorumlar:

Okullar tatil, sömester planları yapılmaya başlandı. Uludağ'a Erciyes'e kayağa gitme vakti, oteller aransın, kayak takımları hazırlansın.

Yazın deniz, havuz oyalanıyorduk arada da yemek yiyorduk fakat kış tatillerinde durum biraz daha farklı kayak için otelden çıkarız, üşümüş ve acıkmış olarak geri döneriz. Hemen ısınmak için gelsin yiyecekler-içecekler. Malum kilolarda kış aylarını sever.

Önce hayal edin.

Açık büfeye geldiğinizde önce düşünün. Neler yiyeceğinize karar verin. Ana yemekten başka bir porsiyon almadan önce ya da tatlı büfesine ulaşmadan önce birkaç kaşık daha zeytinyağlı sebzenin daha az kalorili ve daha sağlıklı olduğunu düşünün. Kendinizi sağlıklı ve fit hayal edin. Aldığınız kiloları vermek için, kendinizi egzersiz aletinin üzerinde, fitness salonunda ya da evde mekik çekerken, ter atmaya çalışırken gözünüzün önüne getirin. Şimdi, büfeye yeniden bakın.
Küçük bir tabak seçin.

Büyük tabak yerine küçük tabaklar tercih ederseniz, uygun porsiyon miktarına ulaşabilirsiniz. Besinleri gruplayın hemen süt ve ürünleri, et ve ürünleri, tahıllar ve meyve sebzeler var açık büfede. Tabağınızın yarısını salata ve sebzelerle doldurun. Çeyreğinin veya biraz daha fazlasını ana yemekteki et/tavuk/balık/hindi ile doldururken kalan kısmına da pilav, makarna, börek gibi seçenekleri alabilirsiniz. Tabi bu tabağa büyük bir bardak ayran eşlik etmesi kaidesiyle. Her lokmadan tad alın.

Tatilde, karlara yeniden dönmek için kayağın keyfini çıkarmak için bir an önce yemek yiyip, masadan kalkmak isteriz. Ama bir de şöyle hayal edin o heybetli dağın zirvelerine doğru seyre dalmışken her bir lokmada ayrı bir tad alıyorsunuz, bu zevki de kaçırmamak için ağır ağır yiyin yemeğinizi.                                                                                                                      

Açık büfeye bir kere uğrayın.

Kendinizi frenleyin ve tabağınız tekrar tekrar doldurmaktan kaçının. Aile ve arkadaşlarla geçirilen keyifli saatler, ne kadar, ne zaman yemek yediğinizi unutmanıza neden olabiliyor ve tabaklar bardaklar dolup dolup boşalıyor. Buna bir de açık büfenin cazibesi ve değişik tatlara merakımız eklenince bu öğün kalori açısından bize pahalıya mal olabilir.                                                                                                                

Baharatları deneyin:

Baharatlar hem tat değiştiriyor hem de iştahı kesmek üzerinde etkili oluyor. Kırmızı biber besin alımını azaltabiliyor, aynı şekilde köri, zencefil, zerdeçal ve kimyon metabolizmanın hızlanmasını destekliyor. Kekik yağlı besinler, sindirimi hızlandırıyor. 
Kalorileri içmeyin.

İçeceklerinde bir kalorisi olduğunu unutmayalım. Salebin hatta sütle hazırlanmış kremasız kahvenin dahi kalorisi vardır. Kalorisi olmayan şekesiz içecekler tercih edelim: çay, yeşil çay,ıhlamur, kuşburnu ve diğer bitki-meyve çayları. Kalorisi olan ama sağlıklı olan ayrıca lezzetine de doyum olmayan salep gibi içecekleri tüketelim ama sınırsız olmadığını bilelim. Alkol tercihi olanlar tercihinizi light bira veya şaraptan yana kullanın.

Kayak hem eğlence hem de kilo vermeye iyi bir aracıdır.

Tatilinizin asıl amacı dağda bir otelde kalıyor olmanızın temel nedeni kayak yaparak keyifli zaman geçirmek! Bunu kesinlikle unutmuyoruz. Yemek, içmek, dinlenmek çok güzel ama yağ yakımına oldukça yardımcı olan kayak sporunu da ihmal etmiyoruz. Unutmayın! 30 dakika kayak yapmak ile 1,5 saat yürüyüş bandında vakit geçirmek arasında harcanan enerji bakımından bir fark yokken kayak zevki bir harika...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)