Kilo Vermenizi Sağlayacak 7 Madde

Yazar Merve Can TezelDiyetisyen • 27 Kasım 2018 • Yorumlar:

Herkese merhabalar. Bu hafta sizlere kilo vermekte etkili olan yöntemleri ve hayatınızda basit değişiklikler yaparak bile kilo kontrolü sağlamanızda etkili olacak noktaları anlatacağım.

1.MADDE : Fiziksel hareketinizi artırın.

Hep söylediğimiz gibi fiziksel aktivite hem bedensel, hem zihinsel, hem de ruhsal anlamda insana fayda sağlar. Hayatınızda mutlaka fiziksel aktiviteye yer ayırın. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) fiziksel aktivite için bir sağlık sınırını haftada 150 dakika olarak belirtiyor. Sizde bu sınırı tamamlamak için evinize/işinize gitmeden bir durak önce inebilirsiniz, yürüyen merdiven veya asansör yerine merdivenleri kullanabilirsiniz. Unutmayın sağlık ve kilo kaybı için fiziksel aktivite şart!

2.MADDE : Kaliteli ve yeterli uyku uyuyun.

Uyku iyi bir kilo verme süreci için çok önemlidir. Çünkü uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu hem vücudunun biyolojik ritmini ayarlamada, hem metabolizmanın düzgün çalışmasında hem de bağışıklı sistemi düzenlenmesinde çok önemlidir. Yeterli uyku uyuyan bireylerde kilo verme süreci çok daha hızlı ve rahat olmaktadır. Gece karanlık ortamda, tv ve telefondan uzak, sessiz ortamda ve özellikle 02.00 ila 04.00 arası uykuda olduğunuzda kaliteli bir uyku uyumuş oluyorsunuz. Yine bu saydığımız maddelerin sebebi de melatonin hormonunun salgılanması için gerekli olan maddelerdir.

3.MADDE : Ana öğünlerinizi atlamayın.

Ana öğünler gün içerisinde sizin açlığınızı kontrol altına alarak sağlıksız seçimlere yönelmenizi engeller. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerini düzenli olarak tüketmek kilo verme ve kilo kontrolü sürecinde en önemli maddelerden biridir.  Bu öğünleri günün size uygun olan saatlerini seçerek belirleyebilirsiniz. Aralarında 4-5 saat olması durumunda ihtiyaç hissederseniz meyve, süt, yoğurt, badem vs. oluşan ara öğünler de yapabilirsiniz.

4.MADDE : Daha az rafine karbonhidrat tüketin.

Beyaz un ve ürünleri, şeker ve şekerli ürünler, beyaz pirinç, hamurişleri, tatlılar ve makarnalar rafine karbonhidratlardır. Yani besleyici içeriğini kaybetmiş boş kalori olarak adlandırdığımız besinlerdir. Hayatınızda bu besinleri uzaklaştırmanız veya azaltmanız kilo verme sürecinde size destek olacaktır.

5.MADDE: Asitli içecekleri hayatınızdan çıkarın.

Asitli içecekler yerine maden suyu, filtre kahve, sütlü kahve, şekersiz türk kahvesi veya bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Hem içesinde bulunan katkı maddeleri, hem de yüksek oranda içerdiği şeker miktarıyla asitli içecekler özellikle karın bölgesi yağlanmasında da etkilidir.

6.MADDE: Su tüketiminizi artırın.

Günde 2-2.5 litre su tüketmeyi unutmayın. Su hem metabolizmanızı hızlandıracak hem de organlarınızı temizleyerek vücudunuzdn toksik maddeleri uzaklaştırmanıza yardımcı olacak.

7. MADDE: Lifli gıdalara hayatınızda yer açın.

Lif içeren besinler hem sindiriminize yardımcı olur hem de sizi uzun süre tok tutarak kilo vermenize yardımcı olurlar. Tam tahıllı besinler, kurubaklagiller, meyve ve sebzeler lif içeriğine sahip besinlerdir.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, iyi haftalar dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)