Kilolarınızın Sebebi Uyku Apnesi Olabilir

Yazar Nergiz HüseyinoğluNörolog • 6 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Dünyanın pek çok yerinde en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite, hipertansiyon, diyabet, kalp krizi veya inme gibi çeşitli sağlık sorunlarına da yol açıyor. Bu sağlık sorunlarıyla mücadelede ise ilk adımı kilo vermek oluşturuyor. Ancak bazı kişiler yapılan tüm diyet ve egzersizlere rağmen kilo veremiyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, böyle bir durumda mutlaka uyku apnesinden şüphelenilmesi gerektiğini söyleyerek konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Uykuda nefes tıkanıklığı varsa dikkat!

Uyku apnesi, uykuda nefes tıkanıklığı, boğulma hissi ile uyanma, horlama, dinlendirici olmayan uyku, gündüz aşırı yorgunluk ve uyku hali, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtilerle baş gösteriyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda obezite ve tıkayıcı uyku apnesi arasında önemli bir bağlantı olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, “Uykuda solunum bozuklukları nedeniyle doktora başvuran kişilerin 3’te 2’sini obezite hastaları oluşturuyor. Obezite, uyku apnesinin hem nedeni hem de sonucu olabiliyor. Obezitenin derecesi ile uyku apnesinin şiddeti doğru orantılı oluyor” diyor.

Uyku apnesi şiddetlendikçe kilo da artıyor

Obez kişilerin boyun ve hava yolu çevresinde yağ birikimi nedeniyle hava yolu daralıyor. Yağ dokusundan dolaşıma salgılanan birtakım maddeler üst hava yolunun kontrolünün bozulmasına ve uyku apnesinin şiddetinde artışa yol açabiliyor. Uyku apnesinin şiddeti artıkça özellikle beyin olmak üzere vücut gece süresince oksijensiz kalıyor ve kişiler derin uykuya dalamıyor. Derin uykuya dalamayan insanlarda büyüme hormonu salınımı azalıyor ve bu da vücut metabolizmasının yavaşlamasına ve vücutta yağ birikmesine yol açıyor. Obezite ve uyku apnesi arasında bir kısır döngü olduğunu söyleyen Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, obezite arttıkça uyku apnesinin şiddetinin arttığını, uyku apnesinin şiddeti arttıkça da kilonun arttığını ifade ediyor.

Doktor muayenesi şart

Birçok sağlık sorununun dolaylı sebebi olan uyku apnesinin geçiştirilmemesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, tedavi adımlarını şu sözlerle aktarıyor: “Vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan kişilerde, horlama, gündüz aşırı uykululuk ve yorgunluk hali, uykuda nefes tıkanıklığı gibi belirtiler görülüyorsa, vakit kaybetmeden uyku hastalıkları konusunda uzman bir doktora başvurmaları gerekiyor. Yapılan muayene sonucu uyku apnesinden şüphelenilmesi durumunda, kişiye uyku testi uygulanıyor. Uyku testi sonucu uyku apnesinin varlığı saptanırsa, önce bu durum uygun yöntemlerle tedavi ediliyor. Uyku apnesi etkin bir şekilde tedavi edildikten sonra kişi kilolarından kalıcı bir şekilde kurtulabiliyor.”

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)