Kış Beslenmesi, Mevsimsel Sebzeler ve Konserve Ürün Kullanımı

Yazar Müzda IrmakDiyetisyen • 19 Ocak 2020 • Yorumlar:

Kış aylarında güneş ışınları azaldığı için virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklar artmaya başlıyor …Yani bu virüsler bakteriler yazın tatile çıkmıyor…Doğa da bu durumu bildiği için tüm sebze ve meyvelerini bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecek şekilde evrimleştirmiş…Özellikle kış sebzelerinde bizi daha hızlı iyileştirecek birçok fenolik içerik var…

Lahana: Kapuska,lahana sarma veya lahana çorbaları yapabiliriz…İçerdiği posa, manganez, folat, B6 vitamini, potasyum ve omega-3 yağ asitleri, B1, B2, kalsiyum, A vitamini ve proteinleri bakımından zengindir.

Ispanak: Ne kadar koyu yeşil o kadar bağışıklık sistemi savaşçısıdır bir sebze …A,C,E,K vitaminleri, magnezyum, fosfor, iyot içeren ıspanak bitkisel proteinlerden zengin bir besin. Yaşlanma karşıtı özelliği bulunmaktadır.

Brokoli: Kalsiyum , Beta-karoten açısından zengin olan brokolinin antikanserojen özelliği bulunmaktadır.

Pırasa: Soğangiller familyasından olan pırasa mangan, C, B6 vitaminleri, folat bakımından zengindir, içerdiği gallik asit ile yaşlanma etkilerini geciktirir.

Karnabahar: C vitamini ve folik asit açısından zengindir. İçeriğindeki folat, potasyum ve indol-3 adlı maddeler sayesinde meme, mide ve kalın bağırsak kanserine karşı koruyucudur.

Elma
Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminlerle hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Kansere karşı koruyucu aktivite gösterir. LDL – kötü huylu kolesterolü düşürür

Armut
İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir.  Çözünür lif sayesinde kan kolesterol seviyesini dengeler ve çözünmeyen lif ise bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Aynı zamanda armut hipoalerjenik bir meyve olduğu için rahatlıkla tüketilebilir.

Nar
Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, lif, C ve A vitamini ve niasin içermektedir. Kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korur. Tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır.

Portakal
C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içermektedir. İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. 

Mandalina 
Mandalina, içerdiği zengin ve doğal C vitaminiyle, bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü artırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur..

Kivi

. Bileşiminde ki vitaminlerden en önemlileri A ve C vitaminleridir. Ayrıca kansere karşı koruyuculuk gösteren lutein’ i de bol miktarda içerir.

Mevsiminde alınan sebze ve meyveleri farklı dönemlerde de tüketilebilmesi için en çok tercih edilen saklama koşullarından birisi de konserve yapmaktır. Konserve hazırlanırken kullanılan malzemelerin satın alınmasından tüketime kadar tüm aşamalarda hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekiyor; Sebze ve meyvelerin taze olmasına ve küflü olmaması, mutlaka ısıya dayanıklı cam kullanılması, cam kavanozların temizliği, sebze ve meyvelerin 15-20 dakika kaynatılması, konserveleri açtıktan sonra hemen tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Konserve açıldığı gün ya da birkaç gün içinde tüketilmediğinde “clostridium botulinum” bakterisi açığa çıkabilir. Bu bakteri gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır.. Botulizm toksini 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak tahrip edilebilmesine rağmen, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreyebilir,  kendisini konserve kapaklarında oluşturduğu bombeleşmeyle belli eder. Konserve yaparken kavanozun kapaklarına iyi bakılması gerekir. Eğer kapaklarda bombeleşme varsa asla tüketilmemelidir..

Kapakları bombeleşen cam kavanozdaki ürünün yenmesi halinde 12-36 saat arasında zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte karın ağrısı, bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.

Kış mevsiminde dikkat edilmesi gerekenler

  • Bol bol c vitamini tüketin.

  • Mutlaka bir doktor kontrolünden geçin.

  • Vücudunuza uygun egzersizler yapıp varsa fazla kilolarınızdan kurtulun.

  • Konserve yerine gıdaları taze olarak tüketin.

  • Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmemek gerekir.

  • Artan D vitamini ihtiyacını karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat edilmelidir. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık tercih edilmelidir.

  • Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller iyi birer protein kaynağıdır. Kış mevsiminde artan protein ihtiyacı haftada 2-3 gün bu besinlerden rahatlıkla karşılanabilir.

  • Et tüketimini, protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber yapmak besin kalitesini artırır.

  • Salata, kışın da vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilmesi bakımından en ideal yiyeceklerdendir

  • Kış mevsiminde yağlı besinlerin tüketimi artmaktadır. Bu da kilo kontrolü üzerine olumsuz etkiler yapar. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınmalı, yemeklerimize ekleyeceğimiz zeytinyağı ve diğer sıvı yağları ise kontrollü olarak tüketmeliyiz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)