Kısa Bilgiler

Yazar Mehmet Akgün Tepeli • 27 Şubat 2023 • Yorumlar:

  1. SAFRA KESESİ TAŞININ TEDAVİSİ

Safra kesesinde safranın çökelmesi (tortulaşması) sonucu oluşan taş safra kanalını tıkadığında ameliyat gerekmektedir. Bu nedenle ultrasonda safra taşı tespit edildiğinde çok gecikmeden ameliyat planlanmalıdır. Safra kesesi ameliyatları artık laparoskopik (kapalı) olarak yapılmaktadır. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürmektedir. Ameliyattan sonra 1 gün hastanede kalmak yeterlidir. Ameliyattan sonra ilk haftada ağır işte çalışmayan, ofis çalışanları işlerine geri dönebilirler.

  1. GUATR NE ZAMAN AMELİYAT EDİLİR?

Bazı guatr hastalıklarının yapısal ya da işlevsel bozukluklarının giderilmesi için yapılan tiroid bezinin cerrahi yolla çıkartılması işlemi “Guatr Ameliyatı” olarak adlandırılmaktadır.

  • Biyopsi sonucunda kanser tespit edildiğinde

  • Boyuna baskı uygulayan ve büyümüş tiroid bezleri sonucunda hastanın nefes alma problemleri yaşaması

  • Büyümüş tiroid bezlerine bağlı olarak konuşurken ya da yemek yeme esnasında yaşanan yutkunma problemlerinde

  • Uzun süreli ilaç kullanımı sonrasında tedavi başarısının olmadığı hastalarda

  • Tiroid bezinin büyüklüğünün kozmetik problem yarattığı hastalarda

  • Tiroid hormonunun fazla salgılandığı ve toksik adenom olarak bilinen iyi huylu nodüllerin varlığında

  • Nodül boyutlarının küçük olmasına rağmen kanser riski taşıyan hastalarda

  1. ONKOLOJİK CERRAHİ

Onkolojik Cerrahi; kanser teşhisi, kanserin evresinin tespiti ve tedavisi için cerrahiyi kullanmaya odaklanan bir alandır. Cerrahinin temel amacı tümörün vücuttan tamamen ayrılmasını sağlayarak tedavi etmektir. Genel cerrahi birçok kanser türünün teşhisinde, evrelemesinde ve tedavisinde rol oynar. Hastanemizde meme ve tiroid kanserleri, karaciğer tümörleri, safra kesesi ve safra yolları kanserleri, pankreas tümörleri, mide, kalın bağırsak ve rektum kanserleri ile yemek borusu tümörlerinin cerrahi tedavileri uygulanmaktadır.

  1. REFLÜ HASTALIĞINI YAŞAM KALİTENİZİ BOZMASINA İZİN VERMEYİN

Reflü günümüzde her 5 kişiden birinde görülen, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Asitli mide içeriğinin yemek borusuna taşması sonucu meydana gelir ve en sık belirtisi midede ve göğüs ortasında yanma hissidir. Bu yanma haftada iki kez veya daha fazla oluyorsa reflü hastalığı söz konusu olabilir. Yanma dışında gıdaların da ağza geldiği hissedilebilir. Bazı kişiler ağızda acı tat veya asit hissinden şikayet ederler. Reflü hastalığının tedavisinde öncelikle beslenme tavsiyeleri ve ilaç tedavileri uygulanmaktadır ancak reflü ileri düzeyde ise ilaç tedavisi yeterli olmayabilmektedir. Bu durumlarda cerrahi tedavi gündeme gelir.

  1. TIP 2 DIYABET HASTALIĞI TEDAVİSİ

Halk arasında şeker ve diyabet ameliyatı olarak bilinen metabolik cerrahi ameliyatı Tip 2 Diyabet hastalığının tedavisinde kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Ameliyat kararı verilmeden önce hastanın değerlerinin ayrıntılı bir araştırması yapılır. Hastaların bu operasyondan gerekli faydayı görmesindeki en önemli kriter ise pankreasın insülin salgılamasının devam etmesidir. Metabolik cerrahi sayesinde hastaların diyabet nedeniyle ortaya çıkan diğer sağlık problemleri genellikle düzelmekte, insülin kontrolü için gerekli medikal tedavilere gereksinim büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Tip 2 diyabette klasik tedavi yöntemleri yeterli olmadığı zaman cerrahi tedavi gündeme gelmektedir.

  1. ENDOSKOPİK MİDE BALONU

Mide balonu endoskopik yolla, sedasyon anestezisi altında yerleştirilen içi hava veya sıvı ile doldurulan 6 ay mide içerisinde kalan daha sonra çıkarılması gereken bir aparattır. Mide içinde hacim işgal ettiğinden dolayı daha az gıda alımı ile doyma hissinin ortaya çıkmasına sebep olur. Mide balonu obezite cerrahisinin alternatif tedavi metodu değildir. Ilımlı fazla kilosu olan bireyler ile süper obez olup ameliyat riski fazla olan bireylerde ameliyat riskini azaltmak için sınırlı kilo vermeyi sağlayan bir yöntemdir.

  1. MİDE BOTOKSU

Mide botoksu uygulaması endoskopik olarak (ameliyatsız) yapılan, genel anestezi gerektirmeyen, yaklaşık 10 dakika süren bir işlemdir. Mide botoksu uygulamasında sonuç almak için diyetisyen tavsiyelerine uyum çok önemlidir.

  1. HERNİ (FITIK) AMELİYATLARI

Fıtık vücudumuzda bazı organ veya kısımların sonradan veya doğuşsal sebeplerle yer değiştirmesidir. Mesela kasık fıtığında kasık kanalının açılarak karın içerisinde ki bağırsakların testis komşuluğuna ilerlemesi söz konusudur. Ameliyat yeri fıtıklarında ameliyat edilen bölgedeki kasın katmanlarının yırtılması sonucu organlar karın zarını yırtarak cilt altına ilerlemektedir. Hiatal herni (Mide fıtığı): Midenin üst kısmının karın içerisinde olması gerekirken diyafram dediğimiz kasın gerilemesi sonucu göğüs kafesine çıkmasıdır. Herni probleminde yer değiştiren organda beslenme problemi ortaya çıkarsa kangrene neden olur ve acil büyük cerrahi operasyon gerektirir. Bu nedenle herni (fıtık) tanısı konduğunda uygun zaman aralığında tedavi planlanmalıdır.




Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)