Kişilerarası Çekimi Yaratan Nedir?

Yazar Aleyna Nazlıcan Aday • 26 Şubat 2024 • Yorumlar:

İnsanların dostlarında veya yakınlarında neyi aradıklarını, partner ilişkileri sürdürmenin niçin güç olduğunu anlamaya çalışırken, size kişilerarası çekimi etkileyen faktörler yardımcı olabilir.

Çekimin bir çok nedeni olabilir. Ayrıca bir durumda bireyi çeken şey bir başka durumda itebilir. İnsan ilişkileri karmaşıktır ve içinde bir çok iyi ve kötü deneyimleri barındırır.

İnsanları bir araya getiren şeylerin ne olduğunu anlamak size ilişkilerinizi anlamlandırma da farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.

  1. YAKINLIK ETKİSİ:

Yan komşu etkisi altında kalmış olabilirsiniz. En çok gördüğünüz ve etkileşime girdiğiniz insanların arkadaşınız ya da sevgiliniz olma ihtimalinin yüksek olmasıdır. Sadece maruz kalmanın etkisi ile ilgili bir uyarıcıya ne kadar fazla maruz kalırsanız ondan hoşlanma eğiliminiz o denli artar.

  1. BENZERLİK ETKİSİ:

Karşınızda ki birey ile ilgi, tutum, değerler, geçmiş ve kişiliğiniz arasında ki uyuşmadır.

Savunduğunuz fikirler ve kişiliğinizi oluşturan değerler ne kadar benzerse karşısınızda ki kişiye karşı çekiminiz o denli artar.

  • Kişilerarası iletişim becerileri benzerliğinizde önemlidir. Yüksek iletişim becerisine sahip bireylerin sosyal etkileşimleri karmaşık ve gelişmiştir. Düşük iletişim becerilerine sahip bireylerin sosyal etkileşimleri daha düz ve daha az karmaşıktır.

  • İlgi alanı benzerliğinin fazla olması paylaşılan deneyim olasılığını da arttıracaktır. Ne kadar çok benzer deneyime sahipseniz çekim olasılığı artacaktır.

  • Algılanan benzerlik hoşlanma ve çekimde daha etkilidir. Benzerlik olmayan ilişkilerde düşük bağlılık olduğu ve uzun sürmediği öngörülmektedir.

  1. KARŞILIKLI HOŞLANMA :

Kendini doğrulayan kehanet yolu ile gerçekleşir. Birisinin sizden hoşlandığını bilmeniz ondan hoşlanmanızda benzerlikten daha etkilidir. O sizden hoşlandığı için sizde onun ile aranızda olan ilişkiyi çekime kaptırmanız olasıdır.

  1. FİZİKSEL ÇEKİCİLİK VE HOŞLANMA:

İnsanlar fiziksel çekicilikten büyük oranda etkilenmektedir. Erkekler ve kadınlar fiziksel çekiciliğe eşit oran da önem verir.

  1. ÇEKİCİLİK:

Medyanın güzellik tanımında etkisi büyüktür. Medya güzellik tanımının iyilik ile bağlantılı olduğunu söyler. Kadınlar ve erkekler kendilerine çekici gelen insanda ortak kriter olarak ‘bebek yüzlü’ tanımına uyanları belirlemişlerdir. Büyük gözler, belirgin elmacık kemikler, küçük burun ve büyük gülümsemedir.

  1. AŞİNALIĞIN GÜCÜ:

Kişilerarası çekimi belirleyen en önemli değişkendir. Kişiler kendi yüzlerine en çok aşina oldukları için kendilerine benzer kişiler seçerler. Aşinalık = güvenirlik denilebilir.

Çekicilik ve güzellik tanımları kültürden kültüre farklılık göstermektedir. Asya kültüründe güzel olanın dürüst ve yardımseverlik özellikleri varken Avrupa kültüründe güzel olan güçlü, kendinden emin olandır.

Kişilerarası çekicilik ile bize sunulan her durumla bütünleşmeyi sağlayan sevgilerin, duyguların, anlamların, ihtiyaçların, deneyimlerin, anlaşmaların değiş tokuşuna dayanan cazibe, dostluk, aşık olma ortaya çıkar.

Neden başkası değil de o kişiyi seçtim, onu bende çekici kılan neydi? sorularınızın cevaplarını araştırma sırası artık sizde. :)

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aleyna Nazlıcan Aday Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)