Kışın Kilo Vermek Daha Kolay

Yazar Buğra Öztürk • 24 Nisan 2024 • Yorumlar:

Kış aylarında kilo vermek yaz aylarına göre daha kolay ama nasıl?

Kış aylarında soğuğa maruz kalan vücut ısısını arttırabilmek için dolaşımı hızlandırır, bu da metabolizmanın hızlanmasıyla sonuçlanır. Normal havalara göre soğuk günlerde daha acıkmış hissetmenizin ana nedeni vücudunuzun ısınmak için fazladan enerji harcaması yani. Bu nedenle kilo vermek istiyorsanız kış ayları bunun için doğru tercih diyebiliriz.

Güne başlarken soğuğa maruz kalmadan hemen önce evde yapılan güçlü bir kahvaltı ilk önceliğimiz olmalı. Dışarıdan fırın ürünleri tüketmek yerine evde sandviç hazırlamak, omlet-menemen ya da yulaflı pratik kahvaltılar yapmak çok daha iyi olacaktır.

Akşam yemeklerinizi sebze yemekleri ile hafifletmeyi deneyin.

Gün boyu çalışıp yorulduktan sonra sıcak evimize girip yemeğe oturmak günün en güzel anlarından ama bir o kadar da kontrolü kaybettiğimiz yegane zaman burası. Yoruldum, açım, bu yemeği hak ettim ve doyana kadar yiyip dinleneyim dürtüsü ne yediğinizi anlamadan çok yüksek karbonhidrat tüketimlerine neden oluyor.

Bu nedenle akşam yemeğine salata ve yoğurt eklemek, akşam yemeği öncesi mutlaka bir ara öğün yapmak ve akşam yemeğinde sebze yemeklerine ağırlık vermek olması gereken en önemli alışkanlıklardan.

Susamıyorum

Kışın en çok yapılan hatalardan biri susamıyorum diye su içmemek. Oysa vücudumuzun her zaman suya ihtiyacı var ve vücudumuzda su adeta ilaç etkisi yaratıyor. Susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Masanızda mutlaka hacmi belli ve sürekli doldurabileceğiniz size özel bir su şişeniz olsun, takibi daha kolay oluyor.

Neler Yapalım

Meyveleri kabuklu yiyin, tam tahıllı karbonhidratlar tercih edin, haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketin ve yemeklerinizle beraber mutlaka bol yeşillikli bir salatanız olsun.

Dışarıda kremalı-soslu-kızartılmış yemekler yerine ızgara/şiş/külbastı et/tavuk/balık tercih edebilirsiniz. Yemeklerin yanında destekleyici olarak tüketilen pilav-makarna-çorba-ekmek gibi ürünlerdin hepsi yerine birini tercih edebilirsiniz.

Akşam atıştırma isteğiniz oluşursa cips, bisküvi, kraker yerine meyve, süt, yoğurt, kuruyemiş gibi sağlıklı alternatiflere yönelin.

Çok karbonhidrat ağırlıklı bir kaç gün geçirdiyseniz ertesi bir kaç gün meyve ve ekmek tüketiminizi sınırlandırın, protein ve sebze ağırlıklı beslenin. Örneğin; o gün öğlen pizza yediyseniz akşamı hafifletin, sebze ve yoğurt tercihiniz olsun.

Yemeklerinizi lezzetlendirmek istiyorsanız margarin, bulyon vb yağlar yerine bol baharat kullanın. Metabolizmanızı da hızlandıracaktır.

Suyunuza, çayınıza, süt ve yoğurdunuza, meyvelerinizin üzerine tarçın serpiştirin, gün içinde tatlı isteğinizi azaltacaktır. Sıcak sütün içine 2 küp bitter ve bol tarçınla tatlı krizinizi önleyebilirsiniz.

Haftada 2 gün balık yiyin, yiyemiyorum diyorsanız balık yağı (omega-3) suplementi alabilirsiniz. Omega-3 sayesinde sabah uyanmalarınız kolaylaşacak, gün içinde odaklanma problemleriniz azalacaktır.

Vücudun yakıtı besinlerdir. Doğru yakıtları kullanırsanız gün içindeki enerjiniz, bazı hastalık ya da şikayetleriniz ve hayattan aldığınız keyif bile değişecek göreceksiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)