Kısırlık İçin Riskli Durumlar

Gebe kalmayı planlayan çiftlerin %75-80‘i ilk 6 ayda hedefine ulaşmaktadır. Yaşınız 35-37 yaş aralığında ise 6 ay beklemek yeterlidir. Eğer yaşınız 38 yaş ve üzeri ise lütfen hemen bir uzmana başvurunuz. Yaşınız 35’in altında olsa dahi adetleriniz düzensiz ise öncelikle bir uzmana başvurmalısınız.

Gebelik İçin Ne Kadar Beklenmeli?

Klasik tanımlamayla bir yıl korunma yöntemi kullanmaksızın ve özelilikle yumurtlama dönemlerine dikkat ederek düzenli cinsel yaşama rağmen gebelik oluşmuyorsa gebe kalmayla ilgili bir problem olabileceği düşünülür. Yapılan araştırmalar, korunmayı bıraktıktan sonra ilk 6 ay içinde %70 -80 oranında gebeliğin gerçekleştiğini göstermektedir.Yani ilk 6 ay içinde gebelik oluşmuyorsa dikkat…

Yine adetleriniz düzensiz ise yani 22 günden kısa ve 35 günden uzun aralıklarla adet görüyorsanız, bu durumda öncelikle adet düzensizliğinin nedeni araştırılmalıdır. Adet düzensizliğiniz devamlı ise gebeliği planladığınız anda bir infertilite ( kısırlık) uzmanıyla görüşmelisiniz.

Daha önceden üreme sistemi ile ilgili bir operasyon geçirdiyseniz(yumurtalık kisti; myom ameliyatı gibi), yada karın içi organlarla (özellikle apandisit ve bağırsak operasyonları) ilgili bir ameliyat öykünüz varsa 6 ay bekledikten sonra izlere başvurmalısınız. Daha önce verem yani tüberküloz hastalığı geçirdiyseniz, yada 25 yaşından önce üreme sistemiyle ilgili şiddetli bir enfeksiyon geçirip hastanede yatmanız gerektiyse daha hızlı davranmanız gerekebilir. Bu iki tip enfeksiyonda özelliklerle tüplerde tıkanıklığa neden olabilir.

Anneniz, ablanız ya da teyzenizde özellikle 40 yaşından önce menopoza girme öyküsü varsa, en azından yumurtalık rezerv durumunuz kontrol edilmelidir.

Hamilelik planlamadan önce endometriosis (çikolata kisti) tanısı aldıysanız 6 ay sonunda bize başvurmalısınız.

Herhangi bir kanser nedeniyle radyoterapi yada kemoterapi tedavisi aldıysanız bu durum yumurtalıklarınızdaki yumurta hücre sayısında azalmaya neden olabilir. Bu nedenle gebelik planladığınız anda beklemeden en azından yumurtalık rezervinizi kontrol ettiriniz.

Yaşınız 35-38 arasında ise 6 ay sonunda özellikle yumurtalık rezervi açısından kontrol olmalısınız. Yine bu yaş döneminde myom, rahim içi polipleri gibi problemlerin daha fazla olabileceğini unutmamalısınız.

Yaşınız 38 üzerinde ise gebelik planladığınız an bir uzmanla görüşmelisiniz. Yumurtalık rezervi ve yumurta hücrelerindeki yapısal ve genetik problemler açısından dikkatli davranılması gerekli bir dönemdesiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emre Karatekelioğlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Emre Karatekelioğlu

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al