Kısırlık (İnfertilite) Ne Demektir? Nelerden Etkilenir?

Korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir çiftin 1 yılın sonunda gebe kalamaması durumudur. Tüm dünyada çiftlerin yaklaşık %15’i kısırlık nedeni yardımla üreme tekniklerine başvurmak zorunda kalmaktadır.

Unutulmaması gereken nokta, hiçbir sağlık problemi olmayan tamamen normal bir çift için, kadının tek bir adet döneminde, her gün cinsel ilişkide bulunsalar bile, gebe kalma olasılığı sadece %25’dir. Tek bir ilişkide %25 olan gebelik elde etme şansı bir yılın sonunda %85’e çıkar.

Çok sık ya da seyrek adet görmek, üç ve daha fazla düşük öyküsü, geçirilmiş pelvik enfeksiyon, erkekte testislerin küçük olması ve kadın yaşının ileri olması halinde bir yıl beklemeden doktora başvurmak gerekir.

Kadının üreme potansiyeli 20-30 yaş arasında zirvededir; 30 yaştan sonra azalan potansiyel 35 yaşından sonra keskin ve hızlı bir düşüş gösterir. Aşırı zayıf ya da aşırı şişman kadınlar da gebe kalmada güçlükler yaşayabilirler. Ayrıca sigara ve alkol kullanımı erkeklerde sperm sayısını azaltırken kadınlarda yumurta kalitesini bozar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Coşkun Şimşir Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)