Kısırlık, yani infertilite, çiftlerin düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen bir yıl içinde gebelik elde edememesi durumudur. Günümüzde, tıbbi gelişmeler sayesinde kısırlık tedavisinde birçok başarılı yöntem bulunmaktadır. Bu makalede, kısırlığın nedenleri, teşhis yöntemleri ve en etkili tedavi seçenekleri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Kısırlık hem kadın hem de erkek kaynaklı olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, çiftlerin yaklaşık %15’i doğal yollarla çocuk sahibi olamamakta ve çeşitli tedavi yöntemlerine başvurmaktadır.
Kısırlık iki ana gruba ayrılır:
Kadına Bağlı Nedenler
Erkeğe Bağlı Nedenler
Ortak Faktörler
Kısırlık tanısında ilk adım, çiftlerin düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen 12 ay boyunca gebelik elde edememesi durumunda uzmana başvurmasıdır.
Kadınlarda yapılan testler:
Erkeklerde yapılan testler:
Semen analizi
Hormon testleri
Gerekirse genetik testler
Kısırlık, günümüzde modern tıbbın sunduğu birçok yöntemle tedavi edilebilmektedir. Kahramanmaraş ve çevresinde infertilite tedavisi konusunda uzman hekimlere başvurarak, doğru teşhis ve kişiye özel tedaviyle çocuk sahibi olma şansınızı artırabilirsiniz. Erken başvuru ve sabırlı bir süreç yönetimi, tedavi başarısında kilit rol oynar.