Kısırlık ve Sigara

Sigara tüketiminin hem üreme bozukluğu yaptığı hem de kısırlık tedavisi gören çiftlerde tedavinin başarı oranını düşürdüğünü ifade eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya sigara kullanan çiftler kısırlık tedavisi düşünüyorlarsa kesinlikle sigarayı bırakmaları gerektiğini söyledi.

Sigaranın kadınlara etkisi

Yapılan araştırmalar sigaranın kadınların yumurtalıklarında olumsuz etkiler yarattığını gösteriyor diyen Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, elbette kadının ne kadar zamandır ve ne kadar çok sigara tükettiği de kısırlık için oldukça önemli.” dedi.

Sigara ile vücuda alınan nikotin, yumurtalıklarda bulunan hücreleri olumsuz yönde etkileyerek yumurtanın genetik anomalilere gereğinden fazla eğilimli olmasını sağladığına işaret eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Nikotin aynı zamanda yumurtalıklara zarar vererek menopozun daha erken yaşlarda olmasına de neden olabiliyor. Sigara kullanımı doğal yollarla gebe kalmayı zorlaştırıyor ve düşüklere neden olabiliyor.” şeklinde konuştu

Sigaranın erkeklere etkisi

Sigara kullanan erkeklerin, sigara kullanan kadınlara göre erkek üreme sağlığı açısından daha az etkilendiğini söyleyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, ancak aşırı sigara tüketen erkeklerin, spermlerinde hareket yavaşlamaları ve anomaliler görüldüğü dolayısı ile erkeklerde de kısırlığa da yol açabildiğine vurgu yaptı.

Sigara ve Kısırlık Tedavisi

Kadınlarda sigara tüketiminin üreme sağlığını olumsuz etkilediğinin tekrar altını çizen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “ Sigara çocuk sahibi olmak için tedavi gören ailelerin döllenmek için daha az yumurta üretimine ve düşük yapmalarına neden olur. Gebelik gerçekleşmiş ise sigara kullanan kadınların çoğu bu nedenle düşük yapar.” dedi.

Op. Dr. Akkaya, “Sigara kullanan anne adayları, erken doğum ve sağlıksız bir bebek dünyaya getirebilir. Ani bebek ölümlerinde de sigara içen çiftlerin rolü büyüktür.” şeklinde konuştu.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdulaziz Akkaya Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)