Kısırlık

Kısırlık, düzenli cinsel ilişkiye rağmen (ideal olarak haftada 2-3 kere) 1 yıl içinde gebelik olamaması olarak tanımlanır. 35 yaş altında kadınlarda ideal olarak belirtilen süre yukarıdaki gibi 1 yıl iken 35 yaş üzeri kadınlarda veya yumurtalık gücünü azaltacak cerrahi öykü gibi ek faktörlerin varlığında ya da yumurtlama bozukluğunu düşündüren düzensiz adet gibi öykü varlığında incelemelerin hemen başlatılması gerekebilir.

Kısırlık denince yanlış algı ile sadece kadın akla gelmekle birlikte yaklaşık %25 çiftte sadece erkekler çocuk sahibi olamama da ana faktör iken %20 çiftte de hem erkek hem de kadında sorun bulunabilir. Dolayısıyla ilk inceleme ve muayenede mutlaka çift ile birlikte yani hem erkek hem de kadın ile birlikte görüşmeliyiz.

Temel olarak ilk görüşmede kadın açısından olası yumurtlama düzensizliği, ek endokrinolojik problemler ve geçirilen enfeksiyonlar ile sıkça bulunabilen rahim tüp tıkanıklığı sorgulanır. Gerekli durumlarda ise ek incelemeler olarak kadında; kanda hormon testleri, rahim ve yumurtalıklar için ultrasonografi, tüp tıkanıklığı açısından rahim-tüplerin filmi istenebilir. Tabii ki bunlara ek olarak erkekte de cinsel fonksiyon açısından ayrıntılı bir sorgulama ile sperm yeterliliği açısından sperm testi istenecektir.

Bu incelemeler sonunda ise çifti bekleyen seçenekler olacaktır; yumurtlama fonksiyonunu düzenleyecek sadece ağızdan ilaç tedavisi, yumurtlamayı sağlayacak iğne ile birlikte eşin sperminin rahime uygun zamanda verildiği aşılama tedavisi veya tüp bebek tedavisi gibi...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yunus Aydın Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Yunus Aydın

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al