Kişisel Alan Yaratmak

Yazar Fundem EcePsikolog • 14 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Bir düşünün her gün kaç kişiyle iletişim kurup yüz yüze bakıyorsunuz; hele birde toplu taşıma kullanıyorsanız ya da hizmet sektöründe bir işiniz var ise o zaman sayısını bilmediğiniz farklı simalara denk geliyorsunuzdur.

Evinize geçiyorsanız; tek yaşıyorsanız sorun yok evdeki tüm alanla sizin. Tabii komşular dışında... Ancak birkaç kişilik bir evde yaşıyorsanız o zaman kendinize ait olan odanıza dahi müdahale ihtimali olduğundan hususi bir alan yaratmak fikri pek gerçekleşmiş gibi gözükmüyor.

Peki kişisel alan nedir ve neden bu kadar önemlidir?

Kişisel alan; bireyin kendisini rahat hissettiği ve kendisine bir müdahalenin olmadığı ortam diye tanımlanabilir. Bu genel tanımı yapmamın nedeni kişisel alan konusuna iki farklı açıdan da değinmek istemem.

Bireylerin kişisel alanlarının olması önemlidir. Çünkü kişiler birey olduğunu unutmamalıdır. Çok iç içe geçmiş ilişkilerde müdahale olacağından bu kişi kendisini rahatsız hisseder. Aynı bireylerde olan özerkleşme ihtiyacı gibi düşünülebilir.

Düşünün metrobüstesiniz dibinizde insanlar ve sizin yazışmalarınızı okuyan birisi görüyorsunuz; ne kadar rahatsızlık verici. Ancak herkes birbirine bir alan tanısa, kişisel alan imkanı bıraksa toplumdaki refah düzeyinde dahi bir artış görülecektir.

Insanoğlunda merak büyük bir unsurdur ve bu merakı gidermek için de tüm duyular devreye girebilmektedir.

Ilişkilerinizde dahi kişisel alan yaratmak o ilişkiyi zengileştiren bir adım olur. Evde kişilerin kendilerine ait köşelerinin olması ve bir aradayken de farklı şeyler yapabilmek ilişkiyi zenginleştirir ve bu farklılıklar sayesinde çiftlerin birbirinden sıkılma oranı azalır.

Kişisel alana bir farklı yaklaşım ise; farklı kişilerle de paylaşımda bulunabilecek alan yaratmaktır. Her bir bireyin farklı çevrelerde, değişik insanlarla iletişim kurması hem kişiye katkı sağlar, hem de birçok farklı bilgi aktarımı gerçekleşir.

Ayrıca kişi yalnız kalmaya da ihtiyaç duyar. Bu çok doğaldır. Insan bazen kendi içinde çözümlemek ister bir şeyleri. Çözümleyecek durum yoksa dahi; birey yalnız zaman geçirdikçe insan ilişkilerinde de daha verimli olur ve sağlıklı paylaşımlarda bulunur.

Baktınız ki sizin kişisel alanınız yok ya da sınırlama var; o zaman oluşturmak için harekete geçme vakti!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)