Kızamıkçık

Yazar Miraç Ergen • 1 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Kızamıkçık, Alman kızamığı ve 3 gün kızamığı olarak da adlandırılır.

Çocuklarda yaygın olarak görülen bir viral enfeksiyondur. Kızamıkçık, Rubella virüsünün neden olduğu bir hastalıktır.

Nasıl bulaşır?

Kızamıkçık, Rubella virüsünün solunum yoluyla bulaşması sonucu ortaya çıkar. Virüs, enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya yayılarak başka bir kişiye bulaşabilir.

Ayrıca, temas yoluyla da yayılabilir, özellikle hasta kişinin salgılarına temas eden ve sonra ağız, burun veya gözlerine dokunan kişilerde bulaşma riski artar.

Kaç gün bulaşıcıdır?

Hastalar döküntüden 1-2 gün önce ve döküntüden 5-7 gün sonraya kadar bulaştırıcıdır.

İnkübasyon süresi (virüsü aldıktan sonra klinik bulguların çıkmasına kadar geçen süre) 14 - 21 gündür.

Klinik bulguları:

Hastalığın erken dönemlerinde, ateş, baş ağrısı, halsizlik ve iştah kaybı gibi grip benzeri semptomlar görülebilir. Bunlara ek olarak, boyun lenf bezlerinde şişlik ve hassasiyet ortaya çıkabilir. 

Birkaç gün sonra, yüz ve göğüste karakteristik bir döküntü görülür ve bu döküntü 24 saat içinde vücudun diğer bölgelerine yayılır. 1-3 gün içinde döküntü tamamen kaybolur. 

Ayrıca, bazı çocuklarda eklem ağrısı ve hafif bir karın ağrısı da görülebilir.

Gebelik döneminde kızamıkçık geçirilmesi fetüste ciddi konjenital anomalilere (kalp hastalığı, işitme kaybı, zeka geriliği vs) sebebiyet verebilir. Bu nedenle kızamıkçık olgularından gebeler iyi korunmalıdır.

Tedavi

Kızamıkçık genellikle hafif seyreder ve kendiliğinden iyileşir. Ancak, çocuğun rahatsızlığını hafifletmek için semptomatik tedavi uygulanabilir;ateş düşürücü ilaçlar, ağrı kesiciler ve bol sıvı tüketimi gibi.

Nasıl Önlenir? 

Kızamıkçık aşısı genellikle MMR aşısı olarak bilinen aşının bir parçasıdır. 9-12 ve 48. ayda yapılır. MMR aşısı, kızamıkçık, kabakulak ve kızamık gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

Bu aşı genellikle çocuklara rutin aşı programının bir parçası olarak verilir. Aşı, çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirir ve virüse karşı koruma sağlar. Toplum bağışıklığı da enfeksiyonun yayılmasını önlemek için önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)