Kızlık Zarı Dikimi

Bu güne kadar olan deneyimlerimde, kızlık zarı muayenesi veya dikimi için bana başvuran hastalarımın hemen hemen hepsinde aynı endişeyi, üzüntüyü, korkuyu gördüm. Bu konuda hakikaten yoğun baskı hisseden kadınlar, genç kızlar depresyona girebilecek kadar yoğun olumsuz duygulara maruz kalıyorlar.

Çoğu zaman kızlık zarı zaten zarar görmemiş, kızlık zarı bozulması gerçekleşmemiş, kızlık zarı yırtığı oluşmamış oluyor. Kızlık zarı muayenesi sonrası eğer kızlık zarının yırtıldığını, bozulduğunu görürsek de bu dünyanın sonu değil. Neyse ki kızlık zarı dikilebilir, tamir edilebilir bir doku.

Peki, nedir bu kızlık zarı?

Kızlık zarı ya da tıbbi adıyla hymen, bir mukoza (deri) kıvrımıdır. Vajinanın girişinde, vajina girişini kısmen kapatacak şekilde yer alır. Bu zarımsı yapıda adet kanamasının dışarıya akması için açıklık bulunur.

Kızlık zarının yeri ve yapısı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. İnce olabilir, kalın olabilir, dar olabilir, geniş olabilir, esnek olabilir, olmayabilir. Bu yapısal farklılıklara bağlı olarak ilk ilişkide olan kanama miktarı da farklılık gösterir. Esnek yapıda olan kızlık zarlarında ilişki sonrası hiç kanama olmayabilir. Kimi kadınlarda pembemsi lekelenme tarzında olabileceği gibi, aktif kırmızı taze kan şeklinde de de gözlenebilir.

Kızlık zarı toplumda bekaretin işareti olarak görülür. Gerdek gecesi ya da ilk gece kanamasının olması zorunluluğu, psikolojik ve fiziksel ve şiddet görme korkusu gibi birçok değişik nedenle kızlık zarı dikimi yapılması istenebilir.

Hymen yani kızlık zarı dikimi, kızlık zarı tamiri lokal anestezi, sedasyon veya kısa süreli anestesi altında yapılabilir. Böylece kızlık zarı estetik yöntemlerle bir şekilde tamir edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayşecan Enmutlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)