Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı veya hymen (himen), (eski yunan evlilik ve düğün tanrısı Hymenaeus ‘tan) kadınlarda dış cinsel organın girişini kaplayan 2-3cm kadar içeride, 2-3 mm inceliğinde zarımsı bir doku kivrimidir. Oldukça çeşitli şekiller alabilen bu doku genellikle vajina girişinde ve hilal şeklindedir ve de ince kılcal damarlarla çevrilidir. Kızlık zarı, isminden dolayı zar gibi düşünülse de aslında gerçek bir zar değildir.

Anatomik olarak bilinen bir fonksiyonu yoktur. Doğurgan dönem öncesinde vajinaya mikroorganizmaların girmesini engellediği düşünülmektedir.

Bu doku ilk cinsel ilişki (ilk gece, gerdek, zifaf, zifaf gecesi diye de isimlendirilir) sırasında bütünlüğünü yitirir ve bunun sonucunda az miktarda kanama olur. Bu kanama miktarı nadiren fazla olabilir. Ayna ile bakıp kanayan yere pamuk ya da gazlı bez ile 10-15 dakika baskı yaparak durdurulabilir. Buna rağmen durmazsa doktora başvurmanız gerekebilir. Bazen de hiç kanama olmayabilir. Kanama olmaması zarın esnek olması ve ilişkiye müsaade eden bir yapıda olmasından kaynaklanabilir.

Kızlık zarı, bisiklete binme, ata binme, yüksekten düşme, masturbasyon yapma, sürtünme yoluyla ilişkiye girme nedeniyle bütünlüğünü yitirebilir ve kanayabilir.

Kızlık zarının yapısı ve şekli embriyo döneminde belirlenir, her 1000 kadından 1’i kızlık zarı olmadan doğmaktadır.

Çiftlerin ilk ilişki öncesinde cinsellik konusunda bilgi sahibi olması bu konu hakkındaki korkuları, önyargıları azaltacaktır. Vajinismusun en önemli nedenlerinden birisi kızlık zarı ile ilgili yırtılacak, kanayacak, acıyacak korkusudur.

 

Kızlık Zarı Şekilleri:

Kızlık zarı pek çok anatomik varyasyona sahiptir.

 

Anüler Hymen (Yuvarlak halka) Kızlık Zarı:

Kızlık zarı yuvarlak halka şeklinde olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyükse, penisin geçişine rağmen bütünlüğünü koruyabilir, kanamayabilir. Bu durumda “hymen duhule müsait” denir. Halk arasında ise “esnek zar” tabiri kullanılır.

 

Kresentrik Hymen (Yarımay) Kızlık Zarı:

Zar yarımay şeklindedir. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir.

 

Septalı Himen (Ara bölmeli) Kızlık Zarı:

Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, zara ait ara bir doku parçası vardır.

 

Kribriform himen (Çok delikli, kalburumsu) Kızlık Zarı:

Hymenin ortasında tek değil birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile adeta bir “kevgire” benzer.

 

İmperfore himen (Deliksiz) Kızlık Zarı:

Hymenin ortasında delik yoktur ve vajina girişi tamamen kapalıdır. Bu zara sahip kızlar hiç adet kanaması görmezler. Normal şekilde gerçekleşen kanama vücut dışına atılamaz ve hymen arkasında vajina içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur ve mutlaka cerrahi bir işlemle açılması gerekir.

 

Mikroperfore himen (Küçük delikli) Kızlık Zarı:

Zarın ortasındaki delik çok küçüktür. Bazen cerrahi müdahale ile deliği genişletmek gerekebilir.

 

Multipar himen (Doğum yapmışlarda bulunan) Kızlık Zarı:

Normal doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı doğuma bağlı yırtılır ve geriye kalan kısımlar “karinkül (hymen artığı)” olarak adlandırılır. Ayrıca kızlık zarının çok kalın yahut esnek olmayan sekilde gelişmesi durumunda ilişkiye engel durum yaratacağından jinekolog tarafından bir müdahele gerekebilir.

 

Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı onarımı bir çok sebebe bağlı yapılabilir. Biz doktorlar neden diktirdiğini sorgulamayız, buna hakkımız da yok. Amerika’da bekaret kavramı hiç önemli değildir ama çok sayıda bayan kızlık zarı dikimi için bizlere başvururdu. Sebebi ise pişmanlık, erkek arkadaşının sınırı aşması, partner tarafından zorlanma, yaptığından pişmanlık duyma olabilir. Bazen kızlar vücut bütünlüğünün bozulduğunu düşünerek tedavi mahiyetinde bunu talep edebiliyorlar. Psikolojik anlamda rahatlamak için bunu isteyen olabilir. Tıbbi gereksinimiler nedeni ile vajinal muayene olmak zorunda kalan bayanlara resmi bir belge düzenleniyor, akabinde de onarım yapılabiliyor. Hasta geçmişi unutmak istiyor olabilir. Bir insanın kendi vücudu üzerinde değişiklik yapma tasarrufu kendisine aittir. Bir insan nasıl meme, burun estetiği yaptırıyorsa kızlık zarı ile ilgili de operasyon yaptırabilir.

 

Kızlık Zarı Nasıl Dikilir?

Eğer yırtılma yeni olmuşsa yırtılan uçlar bir araya getirilerek dikilir. Eğer kızlık zarı yırtıldıktan sonra 1 haftadan fazla zaman geçmişse farklı bir teknik kullanılarak onarım yapılabilmektedir. Bu onarım lokal anestezi ile radyofrekans kullanılarak yapılabilmektedir ve kalıcıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hakan Yaz Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)