Kızlık Zarı Onarımı

Kızlık zarı nedir?

Kızlık zarı anne rahmindeki kız fetusta cinsel organlar gelişirken, vajen boşluğunun dış genital organla birleştiği bölgede kalan embiriyonik doku artıklarından oluşan deri kalıntısıdır.Anatomik veya fizyolojik olarak hiçbir işlevi saptanamamıştır.Dolayısıyla kızlık zarına yüklenen dini,mistik ve ahlaksal misyonların bilimsel hiçbir geçerliliği yoktur.Ahlaki ve dini anlamı anaerkil toplumdan ataerkil topluma geçtikten sonra mal mülkiyet kavramları geliştikçe belirginleşmeye başlamıştır.

Kızlık zarı vajinanın neresindedir?

Kızlık zarı genellikle vajina girişinin 1-2 cm içinde bulunur.Bazen daha derinde bulunabilir .Dış genital organdan kızlık zarına ulaşmak kolay değildir.Anatomik bütünlüğününde vajen içine girecek gerek yabancı bir materyal gerekse cinsel ilişkiye girilmeden bozulma pek mümkün değildir.

Kızlık zarı yapısal olarak kişiden kişiye farklımıdır?

Kızlık zarı kişiden kişiye hem anatomik biçim hem de oluşum yeri olarak farklılık gösterir.Çoğunlukla halkavi ve yarımay şeklinde olan kızlık zarları görülür.Bununla beraber çeperinin genişliği farklılık gösterebilir.

Kızlık zarı ilk ilişkide mutlaka kanar mı?

Hayır!!! ,çünkü kızlık zarının halk tabiriyle yırtılması ve kanaması birçok koşula bağlıdır.Bunlar,

1)Kızlık zarının biçimi

2)Kızlık zarı cidarının eni

3)Kızlık zarının esnekliği

4)Kızlık zarı yırtığının oluştuğu bölgedeki damar yapısı ve kanlanma

5)Vajen girişinin genişliği ve ya darlığı

6)Penisin çapının inceliği veya kalınlığı

Bu koşulara bağlı olarak kızlık zarı ilk ilişkide kanamayabilir veya yırtılmayabilir.Bazen yırtılsa bile kanama olmayabilir ve yanlız muayne sırasında saptanır.

Kızlık zarı ne zaman yırtıldığı anlaşılabilir mi?

Kızlık zarı tipine,oluşan yırtığın derinliğine ve çokluğuna bağlı olarak genellikle 7-10 gün içinde iyileşir.Bu zaman sonrasında dokular iyileşeceğinden zaman tayini yapmak imkansızlaşır.Eski yırtık veya iyileşmiş yırtık olarak adlandırılır.Kızlık zarında yırtılmış dokular iyileşir ama bütünlüğü bozulmuş zardaki bu yırtıklar kalıcı olarak kalır.

Kızlık zarı mastürbasyon veya sürtünme ile yırtılabilir mi?

Kızlık zarı vajenin girişinde olduğundan dolayı vajen içine penis,parmak veya yabancı bir materyal sokulmadıktan sonra kızlık zarında herhangi bir zedelenme oluşmaz.Mastürbasyon veya sürtünme yolu ile ilişkide yırtılma oluşması çok zordur.

Kızlık zarı nasıl tamir edilir?

Kızlık zarı kalıcı ve geçici olarak tamir edilebilir.Geçici tamirde kızlık zarına basit bir cerrahi müdahele yapılır.Genellikle 1-2gün içinde ilişkiye girilecekse ve kalıcı tamir için doku iyileşmesine zaman yoksa bu yöntem uygulanır.Kalıcı kızlıkzarı tamirinde cerrahi müdahalede bulunularak doku ilişkide kanayacak şekilde restore edilir.Operasyon tercihe bağlı olarak local veya genel anestezi ile yapılabilir.Yaklaşık 30 dakika süren bir operasyondur.Uygulanan cerrahi teknik hastadan hastaya farklılık gösterir.

Kızlık zarı tamiri sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Kızlık zarı tamiri sonrası bir hafta opere edilen dokunun düzgün olarak iyileşmesi için çok önemlidir.Bu dönemde hastaya enfeksiyonu engellemek için antibiyotik,lokal pansuman için antiseptik solüsyon ve ağrı kesici tedavi başlanır.Ayrıca hasta bir hafta sonra yapılacak kontrole kadar denize ve havuza girmemeli,bacak arasını gerecek spor veya hareket yapmamalıdır.Ayakta duş alınabilir.

Ne zaman gündelik yaşamımıza dönebiliriz?

Operasyondan bir hafta sonra doktor tarafından yapılan kontrolde doku sağlıklı bir şekilde iyileşmişse gündelik hayatımıza dönebiliriz.Aksi durumda doku iyileşmesine kadar birkaç gün daha beklememiz gerekebilir.

Kızlık zarı tamiri anlaşılabilir mi?

Kızlık zarı tamiri uzman bir doktor tarafından jinekolojik bir muayne yapılırsa anlaşılabilir.Bu ameliyatta esas amaç kızlık zarını eski haline döndürmek değil ,ilişkide kanama olmasını sağlamaktır.Kızlık zarını tamir ettirttiğiniz partneriniz tarafından anlaşılamaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melik Yazır Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)